11. sjednica Gradskog vijeća grada Splita

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

26. travnja održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Splita na kojoj smo postavili 30 vijećničkih pitanja i predložili 4 amandmana. Amandmani su se odnosili na Prijedlog Plana godpodarenja otpadom Grada Splita za razdoblje 2017. - 2022. godine. kojeg iz čitavog niza razloga nismo podržali. 

Ne podržavamo Plan radi Plana. Ne prihvaćamo ucjene rokovima da bi prihvatili Plan koji nije dobar. Godine nemara su nas dovele do toga da nam se grad, drugi po veličini u jednoj europskoj državi, u 21. stoljeću, guši u otpadu i smradu. Očekivali smo puno od ovog Plana no neprihvatljivo je da najvažniji dokument, koji bi trebao biti odgovor na dosadašnje katastrofalno gospodarenje otpadom, izgleda kao gomila teksta nizašto. Pametno je među rijetkima sudjelovalo u javnoj raspravi o ovom Planu i poslalo svoje primjedbe i prijedloge na vrijeme, ali ih većina nije prihvaćena. Ovo je samo Plan za Plan, tek formalan popis želja bez jasnih popisa ciljeva, mjera, aktivnosti i parametara praćenja izvršenja. Ne vidimo odlučnu namjeru hitnih promjena u gopodarenju otpadom, s ciljem smanjivanja nastajanja otpada i razvoja individualizirane odgovornosti svakog pojedinca za vlastiti otpad. Plan sadrži premalo konkretnih mjera za smanjenje kreiranja otpada u institucijama i poduzećima kojima upravlja Grad ili izrade Plana postepenog uvođenja prikupljanja reciklabilnog i biootpada po sistemu „vrata do vrata“ na čitavom području Grada koje smo predložili kroz amandmane. Umjesto konkretnih mjera plan vrvi općenitim mjerama kao što su: izrada analiza, izrada studija, promicanje ponovne uporabe...Problematično je što autor ne smatra shodnim u Planu objasniti ni sortirnicu ni regionalni centar u Lećevici ni plan Fonda za zaštitu okoliša kao ni cijenu koštanja odvoza građanima.Kompostana je misaona imenica još uvijek, u Planu stoji kako bi se trebala izgraditi u suradnji s ostalim općinama, planirana je za 10.000 tona godišnje iako već sada znamo da sam Split generira 23.000 tona godišnje biootpada.

Za regionalni centar gospodarenja otpadom u Lećevici, Plan navodi kako „to nije u ingerenciji Grada Splita“. Istina, nije, ali je valjda i malom djetetu jasno kako bez Lećevice ovaj Plan ne vrijedi ništa.Sortirnica, zeleni otoci, građevinski otpad... ništa od navedenog nije riješenom prijedlogom ovog Plana. I tako, nakon godina ovako lošeg planiranja došli smo do Karepovca, brda od 260.000 m2 i 7.000.000 m3 smeća.Ne prihvaćamo ovaj Plan, a nastavit ćemo svojim aktivnostima putem raznih kanala raditi na edukaciji građana, od najmlađih do najstarijih, kako bi postali svjesni ozbiljnosti problema i stekli navike smanjenog kreiranja otpada, recikliranja i brige o svom okolišu.

Na sjednici se raspravljalo i o imenovanju ravnateljice Muzeja grada Splita, participaciji Grada Splita u troškovima TELEVIZIJE JADRAN d.o.o. Split, a u vezi proizvodnje, emitiranja programa, praćenja sjednica Gradskoga vijeća Grada Splita, i brojnim drugim temama - Dnevni red 11. sjednica Gradskog vijeća.

Vijećnička pitanja 11. sjednica

Amandmani na Prijedlog odluke o donošenju Plana gospodarenja otpadom Grada Splita za razdoblje 2017.- 2022. godine