8. Sjednica Gradskog vijeća grada Splita - Sanacija odlagališta Karepovac

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 19. veljače 2018. – Nakon 10-satne maratonske rasprave, brojnih pitanja gradskih vijećnika i odgovora struke, usvojeni su zaključci o sanaciji odlagališta Karepovac. Pametno je predložilo tri dodatne mjerne stanice od čega je prihvaćeno postavljanje jedne dodatne stanice.

Prijedlog zaključaka Gradskog vijeća Grada Splita:
- Na temelju izlaganja svih pozvanih stručnjaka i mišljenja nadležnih institucija nije bilo i nema ugroza zdravlja ljudi.
- Tijekom projekta sanacije Karepovca provoditi sve mjere predviđene projektnom dokumentacijom uz poduzimanje svih dodatnih mjera, uključujući postavljanje dodatne mjerne stanice uz preporuke nadležnih tijela.
- Sanaciju Karepovca treba nastaviti te poduzeti sve aktivnosti za brži završetak radova na prebacivanju otpada, te je Grad Split obvezan poduzeti sve mjere kako se ne bi ugrozila turistička sezona.
- Radi stalnog praćenja, pravodobnog reagiranja i usklađivanja djelovanja, konzultacije struke i civilnog društva, te iniciranja prijedloga i zaključaka osniva se Odbor Gradskog vijeća za
praćenje sanacije Karepovca, sastavljen od predstavnika svih klubova i stranaka sudjeluju u radu Gradskog vijeća.
- Pored podataka o mjerenju kvalitete zraka, potrebno je do 1. ožujka učiniti javno dostupnim svu dokumentaciju vezano za sanaciju odlagališta otpada Karepovac na mrežnoj stranici
Grada Splita, kao i dnevne podatke o mjerenjima kvalitete zraka.
- Sva sredstva prikupljena od eko rente uložit će se u infrastrukturu i poboljšanje uvjeta života stanovnika o okolici Karepovca.
- Prihvaća se prijedlog Gradonačelnika Splita o ubrzanju dinamike radova sanacije Karepovca prije početka turističke sezone, kako bi se izbjegli i umanjili negativni efekti intezivnih mirisa, kao i da se uskladi dinamika radova na Karepovcu, kako bi se isti završili u predviđenom roku od 30 mjeseci.
- Potičemo sve gradove i općine koje koriste odlagalište Karepovac na odvojeno prikupljanje otpada, kako bi smanjili ukupnu količinu komunalnog otpada te pozivamo županijske vlasti da ustraju na što skorijem stavljanju u funkciju RCGO Lećevica.

- Paniku javnosti i sumnje u ispravnost sanacije, koje je prouzročio javni istup stručne osobe, ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo, trebalo je smiriti, a jedini način za to bila je tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj smo okupili struku i sve nadležne institucije – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća i dodaje – Grad je od samog početka pogrešno komunicirao sanaciju. Građanima je trebalo najaviti moguću veću koncentraciju smrada, trebalo je odmah postaviti više mjernih stanica, koristiti sve moguće kanale komunikacije, od televizije i radija do društvenih mreža, i objavljivati mjerenja. To se zove transparentna komunikacija. Zato smo jučer tražili dnevnu prognozu utjecaja neugodnih mirisa na život građana i objavljivanje iste, najave dnevnih pauza ili prekida radova kako bi građani pogođeni neugodnim mirisima mogli obaviti poslove na otvorenom u to vrijeme, dodatne mjerne postaje na Karepovcu, kako bi se obuhvatio što veći uzorak plinova s obzirom na utjecaj ruže vjetrova, i najvažnije - objavu svih dokumenata vezano za sanaciju na webu Grada.

Za smanjenje panike i povrat povjerenja građana u institucije, kao jamstvo za kvalitetno i odgovorno provođenje sanacije, Pametno je predložilo i osnivanje call centra za projekt Karepovca, besplatan telefonski broj koji će građani moći nazvati i dobiti sve informacije vezane uz projekt.

- Najvažnija poruka tematska sjednice je mišljenje struke kako sanacija ne ugrožava zdravlje naših sugrađana. Iako smo tražili tri dodatne mjerne stanice, usvojen je zaključak o postavljanju jedne, što je također dobar iskorak u prikupljanju podataka o sanaciji na dnevnoj bazi – zaključila je Puljak.

PRILOG: Prijedlog Zaključka o uvođenju tri dodatne mjerne postaje.