Dobrodošli u Split, grad komunalnog nereda

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 18. srpnja 2018. – 'Uvest ćemo red, gledat ćete drugačiji, ljepši Split, svi će biti isto tretirani, nema povlašetnih'... niz je floskula kojima je postojeća gradska vlast još 2017. najavljivala velike promjene očajnog stanja na javnim gradskim površinama, a koje im je u nasljeđe ostavio gradonačelnik Baldasar. No taj je kaos i s ovom vlašću nastavio bujati. Vrhunac je instant mjenjačnica koja je netom prije Ultre osvanula u zidu, točnije jumbo plakatu, u Marmontovoj ulici. Sramota je kako nam izgleda centar grada, a rješenje je jednostavno – poštujmo postojeću Odluku o komunalnom redu, dok ne dođe nova, ističu u Pametno.  

- Znate li da se na terasi Turističke palače otvara restoran i zbog toga postavlja klima uređaj čija vanjska jedinica strši i ničim nije skrivena? Projektom su sve predviđene i postavljene klime skrivene da se ne vide, kako se ne bi narušio vizualni koncept objekta. Sada je nekome palo napamet otvarati restoran, postavljati klimu kako mu odgovara. Drugi 'biser' ruši zid i preko noći otvara mjenjačnicu na nezamislivom mjestu u Marmontovoj. Da bi se netko usudio raditi takvo nešto, ima ili jaku pozadinu ili ludost, nema trećeg načina – kaže Jakov Prkić, gradski vijećnik stranke Pametno i dodaje – Govorimo o zoni A, najužoj gradskoj jezgri za koju postoji Odluka o komunalnom redu. Istina, starija je i treba promjene, ali do donošenja nove, zašto ne poštujemo postojeću?  

Najlakše je ignorirati aktualne propise i 'voziti' po svom, što koalicija HDZ-HGS i inače jako dobro radi, navode u Pametno, ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Turizam se Splitu dogodio i umjesto da dalje pametno planiramo što i kako, gradom vlada kaos. Ova se vlast konstituirala na ljeto 2017. a novu Odluku o komunalnom redu, prilagođenu 21. stoljeću, imat ćemo, možda, na ljeto 2019. godine.  

- Neće nam pomoći ni da zaposlimo 50 novih komunalnih redara, ako će raditi na dosadašnji način. Postoji Odluka o komunalnom redu, ali je ne primjenjujemo. Imamo već godinama i smjernice Konzervatorskog odjela, ali ih se nitko ne drži i uporno ih ignorira. Možemo shvatiti kako je 2017. prošla bez značajnih intervencija jer je ljeto stiglo netom nakon izbora, ali neoprostivo je što u tekućoj godini ništa nije napravljeno. Paradno pomicanje dva kioska na glavnoj gradskoj tržnici i nekoliko patrola pročelnika po užoj gradskoj jezgri nije dalo nikakav rezultat – zaključio je Prkić.