I istospolni partneri zaslužuju biti roditelji

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, Zagreb 24. studenoga 2018. – Izostavljanje istospolnih parova, životnih partnera, kao potencijalnih udomitelja iz prijedloga novog Zakona o udomiteljstvu, danas je oštro osudila stranka Pametno. Drže kako to nije u interesu djece koja su bez odgovarajuće roditeljske skrbi i kojima je potreban smještaj izvan vlastite obitelji. Danas u Hrvatskoj nedostaje udomiteljskih obitelji za svu djecu kojoj je takav smještaj potreban i zbog toga je svaki udomitelj dragocjen resurs, smatraju. Na to da je ovakva zakonska regulativa suprotna interesima djece i da se njome diskriminiraju životni partneri, upozorila je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

- Djeci je potrebna briga, ljubav, posvećenost i razumijevanje njihovih potreba. Seksualna orijentacija nema nikakve veze s kapacitetima potrebnima za takvu, adekvatnu skrb o djetetu. Zato bi se svim pojedincima i parovima koji raspolažu potrebnim uvjetima i žele biti udomitelji, trebalo to i omogućiti – kaže Iva Žic, voditeljica Foruma za socijalnu politiku i ljudska prava stranke Pametno i dodaje – Nema opravdanog niti znanstveno utemeljenog razloga zašto bi se istospolnim parovima onemogućilo udomljavanje djece. Država licemjerno pokušava popularizirati udomiteljstvo, raznim spotovima i reklamama, a zapravo ga onemogućava. U nekim su slučajevima parovi već prošli stručnu procjenu centra za socijalnu skrb, kojom se ustanovilo da imaju sve potrebne kapacitete za biti  udomitelji, ali to ne mogu zbog trenutne zakonske regulative. Zato takvu regulativu treba mijenjati. 

Djeca zaslužuju priliku, zaslužuju svoje djetinjstvo provesti u toplini obiteljskog doma umjesto u institucijama, navode u Pametno. Postoje obitelji koje su otvorile svoja srca i spremne su otvoriti vrata svojih domova, kako bi djeci koja su se našla u teškoj životnoj situaciji i koja su morala biti odvojena od svojih roditelja, pružili sve ono što im je potrebno.

- Nedopustivo je da država krutim zakonima onemogući djeci smještaj u najbolju moguću udomiteljsku obitelj i da ih tjera da žive po domovima zbog nečijih osobnih predrasuda. Stoga apeliramo na zakonodavca da na vrijeme ispravi ovaj propust i omogući formalnim i neformalnim životnim partnerima da budu udomitelji – zaključila je Žic i istaknula kako je zaštita ljudskih prava i osobnih sloboda vrijednost za koju se Pametno svesrdno bori i zalaže.