Marijana Puljak: "Bit ćemo opcija koja Hrvatsku usmjerava prema rješenjima budućnosti"

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak u četvrtak se, u ime Kluba zastupnica IP-a, Pametno i GLAS-a, obratila kolegicama i kolegama zastupnicima:

 

"Drage kolegice i kolege zastupnici,

govorim u ime prvog ženskog kluba u povijesti Hrvatskog sabora. Simbolično smo danas na tu činjenicu ukazali predsjedniku Sabora, s nekoliko poklona, da proslavi i obilježi ovaj povijesni dan. Ovo mjesto i ovu pozornicu gledamo s poštovanjem, jer su za njom stajali mnogi dobri i hrabri ljudi, s nje su širili razne ideje, pokušavali biti konstruktivni, smirivali, primirivali, gradili, pozivali na razum, pokušavali graditi jednu normalnu, umjerenu i uljuđenu zemlju, u kojoj će se svaki građanin osjećati dobro. Bilo je tu i drugih krajnosti, već i danas ih čujemo, ali o njima nećemo. Nismo na njih baš ponosni i nadamo se da ćemo se svi od toga suzdržati.

Moj kratki govor danas bit će neobičan, drugačiji od svih koje ste do sada čuli. Bit će to govor u kojem ćete čuti sve ove neobilne riječi, riječi koje će obilježiti budućnost vaše djece i unuka. Zato ih zapamtite: umjetna inteligencija, biotehnologija, nanotehnologija, kvantno računarstvo, svemir, crne rupe. Čut ćete i riječ vjetroelektrane, ne kao simbol korupcije, već kao simbol tehnologije budućnosti.

Nas tri žene smo napravile nešto što će ostati upisano u povijest Sabora: stvorile smo prvi ženski klub u povijesti Sabora. Time smo sebi stvorili priliku za bolje i efikasnije širenje svojih ideja, a dali smo i nadu da će Hrvatska postati ravnopravnija zemlja, u kojoj će građani svih identiteta dobiti svoju priliku za mijenjanje zemlje. Mi smo klub centra, klub koji dijeli vrijednosti svih modernih liberalnih demokracija, klub koji ne traže nikakve privilegije niti prednosti samo zato što smo žene, nego ćemo se s ove pozornice i iz ovog mjesta boriti za jednakost i ravnopravnost svih građana.

Danas će većina vjerojatno izglasati vladu. Mi je nećemo podržati. Zato jer iskreno mislimo da Hrvatska nema nikakve šanse dok njom upravljaju HDZ i sateliti. Za to imamo eksperimentalne dokaze: Hrvatskom je danas zemlja koja je na dnu Europe, a nekad je bila negdje u sredini. Svi smo mislili da ćemo krenuti prema vrhu, ali su nas neodgovorni političari odveli na dno. Ovih dana vladajući nam prodaju euforiju. Dobili su 20-tak milijardi eura. Njima se u očima, kao u onim crtanim filmovima, vrte dolari, ili u ovom slučaju, euri, jer te novce vide kao sredstva da nastave sa svojim klijentelizmom, uhljebljavanjem, dijeljenjem novaca kao pijani bogataši i nastavak svega lošeg što su radili do sada. Mi ćemo rušiti mitove, i evo jednog kojeg sada rušimo: ovih 20 milijardi eura nam nitko nije dao. Nema besplatnog ručka. To su novci nas građana Europe, koji će se prikupiti kroz poreze i namete. Mi ćemo biti sretni jedino kada budemo stvorili novih 20 milijardi eura.

Stvaranje novih vrijednosti, to je najvažnija poruka mog govora. Mi ćemo uvijek, i to baš uvijek, govoriti o stvaranju novih vrijednosti, stvaranju novog bogatstva. Svaka generacija političara ima novu priliku za stvaranje. Moramo je iskoristiti. Nemamo nikakvu alternativu. Umjesto da plačemo nad sudbinom, umjesto da gledamo u prošlost, umjesto da samo napadamo i kritiziramo, mi ćemo biti opcija koja ne nudi kukanja o prošlosti, iako zna analizirati probleme prošlosti i oko njih se jasno postaviti, već opcija koja usmjerava Hrvatsku prema rješenjima budućnosti.

Želimo Hrvatsku u kojoj je moja Dalmacija europski i svjetski centar obnovljivih i zelenih izvora energije. Dalmacija u kojoj je sagrađena najveća solarna elektrana u svijetu. Dalmacija u kojoj su bura i jugo pojmovi vezani uz generaciju energije iz vjetroelektrana, a ne pojam vezan za korupciju. Dalmacija jakog, održivog turizma, u koju se doseljavaju najbolji mladi stručnjaci iz svih zemalja svijeta, jer u njoj žele živjeti sa svojim obiteljima i raditi na daljinu, zajedno s nama stvarati društvo budućnosti.

To je Hrvatska u kojoj je Slavonija europski i svjetski centar biotehnologije. Slavonija u kojoj mladi stručnjaci iz cijelog svijeta dolaze razvijati nove tehnologije proizvodnje zdrave hrane. To je Hrvatska u kojoj je Zagreb europski i svjetski centar nanotehnologije i kvantnog računarstva. Zagreb koji je tragediju potresa u 2020. iskoristio za izgradnju moderne europske metropole 21. stoljeća. Zagreb koji se ponosi internacionalizmom, u kojem svi ljudi dobre volje, bez obzira na svoj izgled, identitet ili seksualnu orijentaciju žive u miru s drugima. Hrvatska u kojoj su Istra i Kvarner europski i svjetski centar kreativne industrije, u koju dolaze znanstvenici iz cijelog svijeta, promatrati svemir i tražiti crne rupe. Hrvatska u kojoj su Lika, Kordun i Banija europski i svjetski centar zelenih tehnologija, u kojoj je njena sjeverna regija, sa središtem u Varaždinu, europski i svjetski centar umjetne inteligencije. To je Hrvatska u koju su se vratila naša iseljena djeca i dovela svoje prijatelje, da s nama zajedno rade i stvaraju nove vrijednosti."