Marijana Puljak: "Pokazatelji nedostatka socijalne pravde u Hrvatskoj su alarmantni"

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

ZAGREB, 20 . veljače 2020. – Dok se svijet na današnji dan prisjeća zajedničke vizije stvaranja jednakih mogućnosti, porasta zaposlenosti, dostojanstva rada i omogućavanja pristupa blagostanju svim ljudima, bilježeći istovremeno najmanju stopu siromaštva u povijesti, u Hrvatskoj se suočavamo s alarmantnim pokazateljima nedostatka socijalne pravde. Poručila je to u povodu Svjetskog dana socijalne pravde predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, podsjećajući na porast nasilja nad ženama, nedostatak mjesta u sigurnim kućama, naplaćivanje prijevoza trajektom osobama s invaliditetom, diskriminaciju parova pri postupku udomljavanja djeteta, ilegalne domove u kojima stare i nemoćne osobe umiru u mukama te roditelje njegovatelje koji žive na rubu egzistencije.

 „Hrvatska je po Ustavnom određenju socijalna država, ali je po 'određenju' vladajuće politike država osobnih interesa, koja ne vodi računa o dobrobiti cjelokupnog društva pa tako niti njegovih najslabijih članova. Sustav je zapušten, spor i neučinkovit. Bavimo se masonima, izvedbom himne i kaznenim prijavama protiv umjetnika, dok više od 300 tisuća građana nema novca za grijanje i dok država troši više novca na mobitele dužnosnika nego na skloništa za žene i psihološku pomoć koja im je potrebna“, kazala je Puljak. Podsjetivši na rezoluciju Opće skupštine UN-a iz 2007. godine, prema kojoj je socijalna pravda moguća jedino u društvima u kojima se poštuju temeljne slobode i sva ljudska prava, Puljak je istaknula kako je neophodno uložiti velik trud na svim razinama društva, da bi Hrvatska postala socijalno pravedna zemlja. „Prije svega, važno je razumjeti da politika nije tehnika osvajanja vlasti zbog osobnih interesa, već rad za opće dobro, s ciljem dugoročnog napretka cjelokupnog društva. Taj rad se, među ostalim, očituje u načinu tretiranja onih najranjivijih i najmanje zaštićenih skupina pa ako Hrvatska želi biti dio suvremenog svijeta i imati standard moderne zemlje, onda mora konačno početi brinuti o svim članovima ovog društva, a ne samo o političkim elitama“, smatra Puljak.

 Predsjednica stranke Pametno stoga predlaže poduzimanje konkretnih mjera za prevenciju svih oblika društvenih nejednakosti. „Svatko od nas želi živjeti u pravednom društvu, a budućnost hrvatskog društva i blagostanje hrvatskih građana moguće je postići ravnotežom između liberalnih, socijalnih i ekoloških javnih politika. Kroz različite socijalne programe takvih politika, brigu o ekologiji i održivom razvoju te čvrstim fokusom na budućnost djece kroz kvalitetno obrazovanje, moguće je izgraditi društvo jednakih mogućnosti, koje će omogućiti pristup blagostanju svim svojim građanima“, zaključila je Puljak.