Moralno dno zagrebačkog Sveučilišta

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, Zagreb 25. rujna 2018. – Na nedavna zbivanja o kojima je, za portal srednja.hr, pisala novinarka Dora Kršul, osvrnuo se i član Predsjedništva Pametno, akademik Vlatko Silobrčić. Na zagrebačkom Sveučilištu traje stalni igrokaz spašavanja i rektora i prorektora, a najnovija sramota prve državne akademske institucije vezana je uz prorektora Antu Čovića i Etički kodeks Sveučilišta. Baš na dan kada je Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta preporučilo razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Čovića, on je obrazlagao izmjene tog istog Etičkog kodeksa, naravno sebi u korist. 

- Manipuliraju Etičkim kodeksom i Sveučilištem općenito kao da su instrumenti njihove osobne vladavine, moralno dno. Saborskom Odboru za znanost i visoko obrazovanje oduzeli su "krovnu ulogu" pri odlučivanju o etičkim prijestupima u znanosti i visokom školstvu. Tako 'moćni prorektor', sa svojom koordinatorskom ulogom u Etičkom savjetu Sveučilišta 'uređuje' funkcioniranje Sveučilišta u Zagrebu, a pritom je Sveučilište na najnižim mogućim granama – kaže akademik Silobrčić i dodaje – Trguje se sobama u  studentskim domovima, kupuju seminarski i diplomski tekstovi, završni radovi u srednjim strukovnim školama, prepisuje se na državnoj maturi. Znanje naših studenata postaje upitno, a sve radi njih koji to ne sankcioniraju već naprotiv, svojim ponašanjem potiču moralnu neetičnost.

Postalo je jasno i da Hrvatskom saboru uopće nije stalo do normalnog funkcioniranja Odbora za znanost i visoko obrazovanje jer uopće ne reagira na traženje da se popuni broj njegovih članova koji su pod raznim pritiscima odlučili dati ostavku.

- Po tome što se pitanje plagijata jednog od ministara u Vladi rješavalo u plenumu Sabora, dobro možete vidjeti kako Sabor zamišlja djelovanje vlastitog Odbora. Naime, ne znam za slučaj da se u bilo kojem parlamentu u svijetu odlučuje o tome je li netko plagijator u akademskoj zajednici – ističe Silobrčić

U srpnju se dogodio novi poraz etike u hrvatskoj akademskoj zajednici kada je prorektor Čović, gotovo istovremeno kada je Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta donijelo znakovito mišljenje o etičkoj prijavi protiv njega, kao koordinator sveučilišnoga Etičkog savjeta, zdušno obrazlagao nužnost izmjena Etičkog kodeksa zagrebačkog Sveučilišta. Članovi Etičkog savjeta, osim gospodina Uzelca, spremno su prihvatili predložene izmjene. 

- Učinili su to kako bi osigurali osvojenu autonomiju Sveučilišta koje godinama posrće na svim svjetskim ljestvicama kakvoće. Izmjene Kodeksa primjenjuju se retroaktivno, što je protuustavno, a umjesto prokazanog neetičnog člana akademske zajednice sada će se pred Etičkim povjerenstvima moći pojaviti njihovi zastupnici. To je sasvim suprotno praksi u znanstveno razvijenom svijetu jer se pravnicima daje mogućnost da arbitriraju u pitanjima etike i morala. Zato dobro kaže novinarka Kršul, ovo će, ako ih nitko ne spriječi, ''odvesti hrvatsku znanstvenu čestitost na put bez povratka" – zaključio je Silobrčić