Plagiranje je užasan trend ove vlasti

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, Zagreb 17. siječnja 2018. – Kao da im nedavna afera Plagijat već nije bila dovoljno sramotna, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, i dalje šuti o novom, očitom plagijatu. Naime, autor(i) Strateškog programa Hrvatskih studija u Zagrebu prepisali su nekoliko stranica Strategije znanosti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Pri tome nisu čak niti ispravili pogreške iz prepisanog dokumenta, na što su reagirale dekanica Fakulteta Lidija Kos Stanišić i ministrica Blaženka Divjak, no od rektora Borasa nema odgovora. Studenti Hrvatskih studija zatražili su ostavku pročelnika njihovog studija Marija Grčevića koji, pokušavajući "opravdati" prepisivanje i plagiranje, kaže kako je riječ o previdu. Njemu se, nažalost, priključio i gospodin Mislav Kukoč koji je, posve u skladu sa svojim shvaćanjem etike u znanosti, rekao kako to "...nije ništa dramatično..." jer da je "... ključni dio našega programa originalan tekst".

- Svako je prepisivanje i plagiranje dramatično za etiku u akademskoj zajednici. Nikako ne vjerujemo da prepisivanje oko 10 stranica teksta može biti "previd", kako to pokušava opravdati Pročelnik. Niti nam je prihvatljivo, kako g. Kukoč, koji je prepoznati autoplagijator, ima obraza reći da to "nije dramatično". To i jest posebno dramatično jer se time samo nastavlja nekažnjena praksa plagiranja u hrvatskoj akademskoj zajednici koju trenutna vladajuća skupina i u politici i u akademskoj zajednici nije nikada doista priznala i dolično sankcionirala – ističe akademik Vlatko Silobrčić, član predsjedništva Pametno i bivši predsjednik saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju i zaključuje - Događa se to, nažalost, u društvu u kojem o plagijatima i plagijatorima odlučuje Sabor dizanjem ruku disciplinirane većine, i u kojem na istaknutim položajima i dalje sjede prepoznati plagijatori i plagijatorice.

Pametno stoga osuđuje takvo ponašanje i protivi se bilo kojem obliku prisvajanja tuđih zasluga i znanja, besramnom prepisivanju i plagiranju jer je to iznimno loša poruka mladima. Obrazovanje je zaključuju, bez dvojbe, temelj uspješnog društva zbog čega sve svoje snage trebamo usmjeriti na stjecanje stvarnog znanja i kritičkog promišljanja svakog pojedinca ponaosob.