Plan ne ispunjava glavnu svrhu, a to je smanjenje količine otpada i reciklaža najmodernijim tehnologijama

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Zagreb, 19. ožujka 2018. – Nacrt Plana gospodarenja otpadom grada Zagreba manjkav je dokument u kojim nije navedena ozbiljna analiza postojećeg stanja gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu niti su detaljno prikazane planirane građevine i uređaji za gospodarenje otpadom, istaknuli su danas u stranci Pametno.

- Autori plana, namjerno ili zbog nepoznavanja problematike, prešutjeli su problematične tokove otpada kao što su informacije o načinu konačnog zbrinjavanja ili oporabe azbesta, plastike, glomaznog otpada, mulja, pojedinih vrsta građevnog otpada kao što je građevinska stolarija, izolacijski materijali i slično. U šestogodišnjem razdoblju, koje se odnosi na planiranje gospodarenja otpadom, umjesto podataka o konkretnim građevinama i tehnologijama navode se tek opće činjenice preuzete iz stručne literature – ističe Renata Sokol Jurković, povjerenica zagrebačke Podružnice stranke Pametno i dodaje – Uopće nije navedeno gdje će se organizirati i koliko će biti Centara za ponovnu uporabu, a njima je glavna svrha smanjenje količina otpada. Plan ne definira koje vrste predmeta će preuzimati, tko će njime upravljati, samo je predviđeno kako će se Centar za ponovnu uporabu realizirati u ožujku 2020. Smatramo kako se kasni, već je trebalo krenuti u realizaciju mreža za ponovnu uporabu jer u Zagrebu već postoje organizacije koje se bave prikupljanjem rabljenih predmeta, a i u sklopu svakog postojećeg reciklažnog dvorišta moguće je organizirati „kutak za ponovnu uporabu“.

Sam sadržaj Plana, nažalost, navode u Pametno, nije jedini problem. Javna tvrtka Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. osnovana u siječnju 2014. godine, za glavnu aktivnost ima izradu studijsko – projektne dokumentacije za „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“, i to bez definiranog roka. Nejasno je čime se u protekle pune četiri godine bavilo ovo društvo ukoliko, kako je vidljivo iz nacrta Plana, nije još ni započelo rad na obimnoj papirologiji koja prethodi izgradnji Centra. Ponovo je propuštena prilika da se za tako važan posao, putem javnog natječaja, zaposle vrhunski stručnjaci koji mogu i znaju pripremiti projekt izgradnje Centra. Umjesto toga, oni tek počinju razmišljati o vrstama tehnologije koja će se primjenjivati u Centru. 

I najvažnije, zaključuju u Pametno – U Planu se navodi početak gradnje Centra za gospodarenje otpadom i kompostane Obreščica 2020. godine, a nije naveden datum završetka izgradnje. U Planu nema ni riječi o tome što će Grad u međuvremenu, dakle do početka rada ovih postrojenja, činiti s biootpadom, plastikom i ostalim odvojeno prikupljenim frakcijama otpada koje je dužan prikupljati prema vlastitoj Odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada. Zato smatramo da je ovaj Plan puko zadovoljavanje forme, nekvalitetan je i ne rješava problem ni količine ni konačne sanacije otpada.