Pravilnik konačno mora osloboditi plaže

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 30. srpnja 2017. – Županijski vijećnici stranke Pametno, za sutrašnju sjednicu Županijske skupštine, pripremili su amandmane kojima predlažu konkretno poboljšanje Pravilnika o upravljanju pomorskim dobrom. Osim što su prikupljenim potpisima inicirali održavanje ove sjednice, cilj im je da Pravilnik ne bude tek mrtvo slovo na papiru već da plaže zaista budu građanima na raspolaganju.

- Predloženi Pravilnik ima manjkavosti i nužno treba poboljšanja, od čega je najvažnije da Pravilnik obuhvati, ne samo koncesije, već i koncesijska odobrenja, što znači da želimo da na Žnjanu, Benama ili Bolu, ležaljke ne zavladaju plažama. Ne smijemo na plažama diljem Županije udovoljavati koncesionarima već prije svega građanima omogućiti slobodan prilaz moru. Predlažemo i obvezu izrade grafičkog prikaza Plana korištenja na info ploči, uz plažu, kako bi naši sugrađani točno znali raspored obuhvaćen koncesijom. Tako bi se izbjegla svaka manipulacija i građani bi bili informirani gdje su i koja prava koncesionara na određenoj plaži – ističe Ante Renić, županijski vijećnik Pametno i dodaje – Želimo se izboriti i za to da sve ležaljke budu uredno sklopljene dok ih gost ne zatraži. Time bi se osiguralo da plaža ne bude pretrpana rastvorenim, a praznim komercijalnim sadržajima, koji pritom građanima onemogućuju kretanje plažom. Zato je uostalom ovaj Pravilnik i pisan pa je jako loše da bude dvosmislen i da se odredbe mogu tumačiti na više načina. Tko ne želi koristi ležaljke, ne mora, i to treba biti jasno napisano i poštivano u praksi.

Pametno predlaže i da je, u slučaju neodržavanja i nekorištenja pomorskog dobra na način propisan odredbama ovog Pravilnika, davatelj koncesije dužan, umjesto da može, jednostrano raskinuti ugovor o koncesiji i potraživati naknadu štete. Važeća polica osiguranja treba biti vinkulirana u korist davatelja koncesije što bi zaista osiguralo i mogućnost naplate takve police. Uz to traže i da se razmotri svrha nabujalih koncesija i koncesijskih odobrenja te njihovo smanjenje radi razvoja održivog turizma.

- Sve formulacije Pravilnika trebaju biti jasne i nedvosmislene. Trebaju jasno iskazati obaveze korisnika koncesija i koncesijskih odobrenja, kao i davatelja koncesije. Ako u ugovoru stoji da mogu koristiti 12 m2, onda to treba biti 12 kvadrata, a ne, kao na Žnjanu, 100 kvadrata. Jedino takvim, jasnim, tumačenjem ovog Pravilnika isti će se moći primjenjivati na sve korisnike jednako, bez iznimki i povlastica, a da građani pritom svoj ručnik na plaži stave gdje žele – zaključuje Ante Renić.