Priveži brod na Zapadnoj obali, možda ne platiš

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 7. studenog 2018. Ante Renić, županijski vijećnik stranke Pametno, na zadnjoj je sjednici Županijske skupštine pitao po kojem rješenju, uz čiju dozvolu i koliko se naplaćuje privez brodova na Zapadnoj obali, koju vrši koncesionar Splitska obala d.o.o. Uslijedio je nevjerojatan odgovor pročelnika Čogelje – ''privez brodova nije u obuhvatu koncesije''. 

- Događa se preočito višegodišnje kršenje zakona usred grada Splita. Brodovi se privezuju, a Zapadna obala ima koncesiju samo za ugostiteljske objekte, ne i za vezivanje brodova – kaže Renić i nastavlja – Splitska obala već godinama neovlašteno koristi pomorsko dobro, a na pitanje Županiji hoće li im uskratiti koncesiju, oni kažu kako ''na terenu nisu uočene nikakve nepravilnosti''. Pa to je apsurdno i neodgovorno, situacija za ukidanje koncesije kao i samog posrednika, Splitske obale. 

Ni po GUP-u ni po Županijskom prostornom planu na Zapadnoj obali ne mogu se vezivati brodovi, ističu u Pametno. Radi se po privremenom rješenju Lučke uprave, a to privremeno traje već pet godina. Očiti dokaz kako vladajućima, cijeloj vertikali, nered i bezakonje savršeno odgovaraju. Da pred zakonom nisu svi isti, tj. da jedni plaćaju privez broda, a drugi ne, uvjerio se gradski vijećnik Pameto, Jakov Prkić. Ako ste slučajno bivši gradonačelnik brod ćete privezati besplatno, u suprotnom ipak morate nešto platiti.   

- Na upit Splitskoj obali da nam dostavi račun za privez broda Perla I (proizvođač Pershing), u razdoblju od 17. do 30. lipnja 2018. odgovorili su kako u tom razdoblju spomenuti brod nije koristio uslugu najma bitve na Zapadnoj obali. Na ponovljeni upit, jer smo naveli pogrešno razbolje, da nam dostave račun za vrijeme od 17. do 30. rujna 2018. odgovorili su kako ''u evidenciji maloprodajnih računa ne raspolažu s kategorijom podataka povezanih s proizvođačem i privezanim brodom’’ – ističe Prkić i dodaje – Kako se blamiraju. U lipnju znaju da brod Perla I nije bio na vezu, u rujnu ne vode takvu evidenciju. A praksa je takva da nakon priveza brodu priđe osoba zadužena za privez i uzme sve podatke o brodu na vezu. 

Revoltirani ovakvom neodgovornošću i bahatošću, kojima se štiti uska skupina podobnih pojedinaca, iz Pametno su pozvali Županiju da ukine koncesiju nad Zapadnom obalom i Grad da ugasi Splitsku obalu d.o.o. tvrtku koja je sama sebi svrha, a pritom još i krši zakon.

- Nije za zaboraviti da je Zapadna obala izgrađena javnim novcem pred privatnim hotelom bivšeg gradonačelnika i to novcem za koji je državna revizija rekla kako je nenamjenski utrošen, u šetnicu umjesto u sanaciju Karepovca, koji i danas smrdi – zaključili su u Pametno.