Pročitajte izborni program koalicije

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus predstavila je u utorak u Zagrebu svoj predizborni program. "Već 30 godina Hrvatska nema vlast koja brine o ovoj državi i o potrebama ljudi koji u njoj žive", kazala je Dalija Orešković, dodajući da se trideset godina predizborne kampanje svode na ideološke podjele i na jalova prepucavanja. “Trideset godina standard naših građana propada dok političke elite sve bolje žive. Trideset godina nismo izgradili nezavisne institucije i demokratske stupove društva. Trideset godina nismo uspjeli očuvati identitet jedne nacije koju bi trebali voditi pošteni, sposobni, kulturni ljudi” rekla je.

Istaknula je i da je vrijeme da na ovim izborima dvije velike političke stranke natjeramo na povlačenje jer su dokazano nesposobne dobro upravljati ovom zemljom. HDZ zbog korupcije i klijentelizma, SDP zbog nesposobnosti i kukavičluka, kao i nemogućnosti razmišljanja o razvojnim potrebama ovog društva. U posljednih nekoliko godina hrvatska se politička scena dodatno radikalizirala.

Orešković je posebno pocrtala da s desne strane imamo napad na civilizacijske tekovine i na temeljna prava i slobode ljudi, a s ljevice imamo napad na privatno vlasništvo i slobodno poduzetništvo koje štiti naš Ustav. "Hrvatska se na ovim izborima mora obraniti s centra", kazala je. "Želi li opstati, Hrvatska se mora reformirati, a ovo su reforme koje nužno moramo provesti: 1) teritorijalni preustroj, 2) reforma javne uprave, 3) neovisno pravosuđe i jake antikorupcijske mjere i kontrola javne potrošnje, 4) smanjenje porezne presije i ukidanje parafiskalnih nameta i 5) omogućavanje slobodne tržišne utakmice pod jednakim pravilima za sve. Ulaganje u znanost, inovacije, kulturu i sport kroz što se iskazuje naš nacionalni identitet. Ponosna sam što mogu predstaviti ljude s imenom i prezimenom, pametne ljude koji su fokusirani na prave probleme ovog društva i što vas mogu pozvati da na ovim izborima date svoje povjerenje", zaključila je Orešković.

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak rekla je da je kvalitetna i održiva socijalna politika iznimno važna za Hrvatsku koja se Ustavom definira kao socijalna država. Također, Hrvatska je članica Europske unije te joj je socijalna uključenost jedan od prioritetnih zadataka u programu rasta. “Sve razvijene zemlje svijeta izdvajaju značajna sredstva za socijalne programe i što su bogatije izdvajaju sve više. Kroz naš program Hrvatska će postati bogatija, a time i socijalnija država”, kazala je Puljak i dodala da će ova koalicija stvoriti široku mrežu socijalnog poduzetništva te posebnu pažnju posvetiti programima socijalnog uključivanja ranjivih skupina i njihovog cjeloživotnog obrazovanja. "Zdravlje je bitno i prije i poslije stožera", poručila je komentirajući zdravstvo i dodala da treba biti dostupno svima. “Tjelovježbu i sport promovirat ćemo kao preduvjet za očuvanje zdravlja svih građana, ali i za prevenciju bolesti pod motom “(P)okrenimo se prema zdravlju”. Pokrenut ćemo prvu ozbiljnu i sveobuhvatnu reformu zadravstva za koju ćemo tražiti konsenzus svih stranaka. Bez da građani izdvajaju više iz svojih novčanika, kombinirat ćemo javne i privatne davatelje usluga, kao što je to danas u stomatologiji i obiteljskoj medicini. Zdravlje je važno i prije i poslije stožera”, kazala je Puljak.

Osvrnula se i na reformu obrazovanja rekavši da je taj vlak je napustio stanicu, ali ide krivim kolosijekom. "Mi ćemo ga vratiti na pravi put, a to je put cjelovite kurikularne reforme. Najvažniji dio te reforme je entuzijazam nastavnika, onakav kakav je bio kad je krenula. Vratit ćemo poštovanje nastavnicima u društvu i modernizirati cijeli sustav. Sva djeca zaslužuju jednake prilike i sretno djetinjstvo. Sve škole će biti u jednoj smjeni. Svako dijete će imati topli obrok u školi. Želimo radoznalu, a ne poslušnu djecu", istaknula je Puljak. Kada je riječ o planu za kulturu koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa, Puljak je naglasila da će kroz u kulturnu politiku koalicija osigurati da se u političkom i javnom diskursu može otvoreno, kritički i promišljeno pristupiti svim društveno relevantnim temama. "Promijenit ćemo kulturnu politiku, a time i sliku Hrvatske kao konzervativne i nacionalno zatvorene zemlje u otvorenu i modernu europsku državu, s jakim utjecajem neovisne kulture i civilnog sektora", zaključila je.

Predsjednik stranke Fokus i kandidat na izborima u sedmoj izbornoj jedinici Davor Nađi rekao je država poduzetniku ne smije biti neprijatelj nego partner. “Ne može se dogoditi da država koristi inspektorat isključivo represivno”, komentirao je Nađi te dodao kako država mora biti asistent poduzetništvu kako bi se otvorio što veći broj radnih mjesta. Porezno rasterećenje koje ćemo voditi, kazao je, temeljit će se na dva načela: “Prvo načelo je da se našim poduzetnicima mora osigurati jednaki uvjeti kakve imaju njihovi konkurenti na zajedničkom europskom tržištu. Drugo načelo je da se porezi moraju naplaćivati tek po ostvarenom primitku. Kada se naplati račun, plaća se PDV, kada se isplati plaća, plaća se porez na dohodak, kada se isplati dobit, plaća se porez na dobit”, kazao je Nađi. Planiramo smanjiti porez na dohodak na 10 posto, dodao je Nađi te precizirao kako bi se time ukinule stope od 24 i 36 posto uvela jedinstvena stopa poreza na dohodak od  posto, kazao je Nađi. “Porez na dobit također planiramo smanjiti na 10 posto”, zaključio je Nađi. Više bolje plaćenih radnih mjesta je osnovni preduvjet za socijalnu državu.

Program možete pročitati OVDJE