Skrivanjem inspekcijskih nalaza Vlada pokazuje da su joj stranački interesi važniji od 18 izgubljenih života

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

 ZAGREB, 15. svibnja 2020. – „Pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti zajamčeno je Ustavom Republike Hrvatske. Unatoč tome, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvo zdravstva od javnosti uporno skrivaju izvještaje inspekcija o stanju u splitskom Domu za starije i nemoćne, obmanjujući je lažnim informacijama. Takvo postupanje oličenje je netransparentnosti i neodgovornosti, koje budi opravdanu sumnju u prave namjere Vlade, ali i lokalne vlasti“. Poručila je to u petak predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, komentirajući potvrdu Državnog odvjetništva medijima da objava navedenih izvještaja ne bi ugrozila izvide koje provode. Podsjetimo, ministrica Vesna Bedeković i ministar Vili Beroš upravo su izvide DORH-a i policije navodili kao razlog zbog kojeg ne objavljuju izvještaje.

„Ovakvim načinom 'komunikacije' prema javnosti koja neupitno ima pravo znati što su utvrdile inspekcije, Vlada pokazuje da su joj stranački interesi važniji od 18 izgubljenih ljudskih života. To je nedopustivo i za takve postupke nema nikakvog opravdanja, a pogotovo nas čude s obzirom da tvrde kako nisu utvrđene nikakve nepravilnosti“, rekla je Puljak, naglasivši da je od pojave virusa u domu prošlo više od 6 tjedana, ali i da, po svemu sudeći, nitko neće odgovarati. „Zašto je na čelu doma još uvijek arheolog zaslužan za milijunske gubitke u poslovanju, postavljen od strane HDZ-a, za čijeg je mandata virus ušao u dom? Niti župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban niti premijer Andrej Plenković ne smatraju važnim da ga s te pozicije smijene pa se pitamo što se to još treba dogoditi da HDZ prestane štititi svoj stranački kadar na štetu građana“, upitala je Puljak.

„Čak i ako je virus zaista jedini odgovoran za trenutno stanje, nepobitna je činjenica da ovom županijskom ustanovom već godinama upravlja nestručna osoba, koja je za vrijeme svog mandata zaposlila više od 60 ljudi, tvrdeći i dalje da u domu nema stručnog kadra. Činjenica je i da su se gubitci koje je nagomilao nadoknađivali na teret građana pa je iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije prošle godine saniran dug od 4,3 milijuna kuna iz 2018.”, dodala je. Podsjetila je na nalaz inspekcije Ministarstva socijalne skrbi iz 2015., kojim je utvrđeno da korisnici borave u prenatrpanim sobama, čime je prekršen Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalne skrbi. Osvrnula se i na odgovornost župana Blaženka Bobana, čelne osobe Splitsko-dalmatinske županije, institucije zaslužne za postavljanje ravnatelja.

„Od županije smo službenim dopisom zatražili izvješća ravnatelja doma i ravnateljice županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, predana 9. travnja, ali ih nikada nismo dobili. Nevjerojatno je da na niti jednoj razini upravljanja ne postoji osoba koja poštuje elementarna načela političke i moralne odgovornosti, no ovakav tretman građani im sigurno neće zaboraviti“, zaključila je predsjednica stranke Pametno.