Trogodišnjaci koji mogu spasiti Hrvatsku

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, Zagreb 13. lipnja 2018. – Od osnivačke Skupštine stranke Pametno prošlo je točno tri godine. Ranije građanska inicijativa ''Za pametne ljude i pametan grad'', 13. lipnja 2015. godine napravila je iskorak u političku arenu i osnovala stranku Pametno. Jedini im je cilj, kako prvog dana, tako i danas, borba za jedno potpunu drugačiju Hrvatsku, za moderno i otvoreno društvo, slično onima u koje, nažalost, danas naša djeca bježe.

- Hrvatska svaki dan dotiče novo dno, vrišti za pomoći, a hrvatska predsjednica, premijer i Vlada glume u lošem političkom igrokazu. Međusobno se prepucavaju, isključivo iz vlastitog interesa radi prikupljanja političkih bodova dok mladi odlaze i, što je najgore, ne misle se više vratiti. Nedavna istraživanja pokazuju kako čak 53% naših srednjoškolaca svoju budućnost ne vidi u Hrvatskoj, ne vjeruju u bolje sutra ovdje – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i ističe – To je porazna činjenica nakon koje je kompletan politički vrh trebao podnijeti ostavke i raspisati izbore.
Ali, umjesto da zdvajamo nad zlom sudbinom, mi smo se odlučili pokrenuti i raditi sve što možemo da od Hrvatske napravimo modernu zemlju, sličnu onim zemljama u koje naši mladi bježe. Već tri godine svakodnevno se borimo s klijentelizmom, nepotizmom i političkim pogodovanjima. Danas smo peta politička snaga u zemlji, a svaki dan nam se priključuju novi ljudi, aktivni, dobronamjerni i moralni, koji žele pomoći svojoj zemlji i zato Pametno s nadom gleda u budućnost – dodaje Puljak.

Proces promjene našeg društva, navode u Pametno, ide sporo, ali je moguć. Sporo jer je dugogodišnja vladavina velikih stranaka HDZ-a i SDP-a stvorila glasačku mašineriju koja im, na temeljima straha i bez kritičkog promišljanja, omogućava ovakvo ponašanje. Zato pozivaju sve građane Hrvatske na zaokret, na novi i drugačiji pristup u kojem javni natječaji imaju smisla, zakoni se ne donose kako bi pogodovali uskim interesnim grupacijama, koncesije se ne dodjeljuju rodbini i prijateljima već najboljim ponuditeljima itd. Sloboda tržišta i smanjenje nameta poduzetnicima dio su programa stranke Pametno koji je uoči parlamentarnih izbora 2016. godine proglašen najboljim od strane struke i javnosti.

- Mi Hrvatsku vidimo kao zemlju znanja i razvoja, kao veliki potencijal koji poštuje temeljna ljudska prava i načela liberalne demokracije, ne priznajući model razmišljanja ''ti meni, ja tebi'. Konstantno radimo na poboljšanju hrvatske stvarnosti, od akcija na razini gradskih kotareva i četvrti gdje se borimo za rješavanje svakodnevnih komunalnih problema do prijedloga upućenih Vladi, Hrvatskom saboru i gradskim upravama, poput reakcija na obiteljski zakon, reformu obrazovanja, aferu Agrokor i Hotmail, Lex sheriff, Istanbulsku konvenciju, uvođenje građanskog odgoja u škole i brojne druge. Predstavili smo i vlastitu Platformu zdravstva za koju vjerujemo da bi riješila veliki dio problema hrvatskog zdravstvenog sustava – dodala je Puljak i zaključila – Duboko vjerujemo da Hrvatska može bolje i drugačije, na tome trebamo uporno i vrijedno raditi. Zahvaljujem svima koji nas prate, podržavaju naš rad i sudjeluju u njemu protekle tri godine, zbog čega pozivam i sve ostale da nam se pridruže i grade moderno hrvatsko društvo zajedno s nama.