Ukinut ćemo godišnji tehnički pregled novih vozila

Split, 29. lipnja 2020. – Ukidanje pet nameta za građane i poduzetnike, koje će predstaviti idućih pet dana, najavila je danas Marijana Puljak, nositeljica liste koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa i njezine kolege. Tom prilikom su ukazali na nelogičnost hrvatskih propisa, prema kojima je tehnički pregled novih automobila pod jamstvom potrebno obavljati svake godine. Riječ je, poručili su, o oglednom primjeru bespotrebnog opterećivanja građana.

- U zapadnim europskim državama se tehnički pregled s novim automobilom obavlja tek u četvrtoj godini, a do 10. godine svake druge godine. Iako većina automobila ima sedmogodišnje jamstvo, u Hrvatskoj su vlasnici oslobođeni tehničkog pregleda samo prve dvije godine, a potom ga obavljaju svake sljedeće, premda vozila uredno servisiraju u ovlaštenim servisima. Materijalni trošak često nije najveći razlog zašto se osjećamo prevareno i pokradeno i, najviše od svega, poniženo. Iz Hrvatske ljudi odlaze najčešće zbog osjećaja poniženosti i nemoći da mijenjaju suludi i nelogični sustav. Iz Hrvatske se odlazi zbog pesimizma i osjećaja da ovdje nema perspektive – istaknula je Marijana Puljak, nositeljica liste koalicije u X. izbornoj jedinici i predsjednica stranke Pametno. 

 

U koaliciji smatraju da bi se ukidanjem godišnjeg tehničkog pregleda za sva nova vozila pod jamstvom i uvođenjem rokova po uzoru na zapadnoeuropske države građanima moglo uštedjeti i oko 500 kuna godišnje, a tijekom 10 godina barem 2500 kuna. No, više od svega je ušteda na nepotrebno izgubljenom vremenu i dostojanstvu građana. Dodali su i da za nesigurnost u prometu nisu u pitanju dobro servisirani automobili pod jamstvom, već obijesna vožnja vozača, kojima sustav ne može ništa. Ističu da će takvima stati na kraj i prekinuti lanac njihovih zaštitnika i u obiteljima i u državnim strukturama. Zaključuju da je krajnje vrijeme da se uvede red i kažnjava one koje se treba kazniti, a ne odgovorne i nezaštićene građane.