Zakon o doprinosima uništit će mikro poduzetnike

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

ZAGREB, 10. studenog 2020. – Klub zastupnica Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i GLAS-a upozorio je u utorak na katastrofalan ishod primjene Zakona o doprinosima, apelirajući da Porezna uprava povuče rješenja kojima od mikro poduzetnika i direktora trgovačkih društava traži plaćanje razlike doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za 2019. godinu. Podsjetimo, izmjenama Zakona o doprinosima koje su na snazi su od 1. siječnja prošle godine, direktori i članovi uprava, pa i poduzetnici početnici,primorani su plaćati doprinose na puno radno vrijeme, bez obzira rade li manje od toga.

„Na štetnost ovog zakona poduzetnici i stručnjaci upozoravali su već nebrojeno puta jer je i u normalnim uvjetima poslovanja poguban za mikro poduzetnike i poduzetnike početnike. Zahvaljujući ovom zakonu, njihove tvrtke danas su, u uvjetima krize, doslovno na izdisaju. Osobe koje su bile prijavljene na pola radnog vremena moraju plaćati doprinose kao da su zaposlene na puno radno vrijeme, što znači da su im se troškovi udvostručili. To se posebno loše odražava na poduzetnike početnike, na žene poduzetnice koje su majke male djece, kao i na direktore čiji je mjesečni prihod manji od 15 tisuća kuna“, poručila je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

Kako je istaknula, Porezna uprava zbog toga bi trebala povući izdana rješenja i otpisati ta davanja, kao što je učinjeno s doprinosima za vrijeme lockdowna, dok se onima koji su već platili može omogućiti prijeboj s budućim potraživanjima. „Ako su za očuvanje radnih mjesta poduzetnici ove godine dobili potpore, ako im se otpisuju doprinosi s ciljem da se održe na životu u najkritičnijem razdoblju, nema nikakvog smisla ni koristi da ih se u ovom trenutku tereti za doprinose iz prošle godine. Dugoročno, problem se može riješiti na način da se pitanje doprinosa regulira po zakonskim pravilima koja su vrijedila do stupanja na snagu ovih izmjena. To znači da obveza prijave na puno radno vrijeme, za one koji rade kraće od toga ne bi postojala“, zaključila je Puljak.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš podsjetila je da udio mikro poduzetnika u ukupnom broju poduzetnika u Hrvatskoj, prema podacima Fine, iznosi čak 89,9 posto. Prema njezinom mišljenju, set poreznih zakona trebao je obuhvatiti i Zakon o doprinosima. “Ovako definiran zakon pravi je pokazatelj da se država prema poduzetnicima ponaša kao maćeha, a ne kao majka”, rekla je Mrak Taritaš, najavivši da će, ako ga Vlada ne izmijeni, Klub zastupnica sam pokrenuti zahtjev za izmjenama i dopunama zakona. “Uvijek se zalažemo da poslodavcima ostane što više novca. Samim time imaju više sredstava za plaće zaposlenika, čime se potiče potrošnja građana, a rezultat se vidi izravno u proračunu“, rekla je Mrak Taritaš.

Kako su zaključili iz Kluba, loše odluke i nemogućnost sagledavanja šire slike o stanju i budućnosti poduzetništva, na najgori mogući način odražavali su se na gospodarsku sliku Hrvatske i u normalnim vremenima, kada nitko nije ni mogao predvidjeti pandemiju niti razmjere ekonomske krize koja će nas pogoditi. Cijenu tih loših odluka i tada su plaćali poduzetnici, i to oni najmanji, a sada bi je, zahvaljujući Zakonu o doprinosima i njemu sukladnim rješenjima Porezne uprave, trebali platiti ponovno, i to s takvim „kamatama“, da se neće moći održati na životu.