Zbogom pošteno zarađenoj privatnoj mirovinskoj štednji

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, Zagreb 21. rujna 2018. – Vladina tzv. mirovinska reforma korak je unatrag za hrvatski mirovinski sustav i naše sugrađane, kažu u stranci Pametno, ljuti što vladajući perfidnom pljačkom spašavaju sebe od ponora i ozbiljno ugrožavaju današnje radnike, buduće umirovljenike. Ovom odlukom prestaje mogućnost modernizacije i unaprijeđenja hrvatskog mirovinskog sustava. U strahu od reakcija javnosti najavljuju razne obrate prijedloga, što jasno pokazuje koliko su neozbiljni. 

- Ne možemo prihvatiti rješenje koje značajno opterećuje buduće generacije, a sadašnjim i skorim umirovljenicima obećava povećanje mirovina pod uvjetom 'dobrovoljnog' odricanja od drugog stupa. Praktično ovo je pljačka. Prvo su predložili ukidanje drugog stupa jer očekuju prelijevanje svih sredstava od tamo u državni proračun. Radnicima koji su u trenutku prošle reforme morali obvezno ići u dva stupa, prvi i drugi, nude pravo izbora u trenutku umirovljenja i zapravo ih ucjenjuju. Ako ostanu u mješovitim mirovinama od dva stupa nemaju pravo na dodatak od 27% na dio mirovine iz prvog stupa, a ako odaberu povratak u 'jednostupnu' mirovinu dobit će dodatak od 27%, uz uvjet da sva svoja sredstva iz drugog stupa dobrovoljno prebace u državni proračun – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i dodaje – Ovo osim što je loše sustavno rješenje, koje dugoročno ne rješava problem niskih hrvatskih mirovina, ujedno je i perfidno rješenje jer 'dobrovoljno' tjera građane da svoju privatnu mirovinsku štednju uplate u državni proračun. Razlika između „jednostupnih“ i „dvostupnih“ mirovina nastaje isključivo radi 27 postotnog dodatka na mirovinu koji je vezan samo uz prvi stup. U konačnici se građani odriču svoje štednje u korist državnog proračuna, Vlada zadovoljno najavljuje višak u proračunu, a budući umirovljenici imat će sve niže mirovine u odnosu na prosječne plaće. Tko je tu lud?! 

Pametno stoga pozdravlja prijedlog dr. sc. Danijela Nestića, s Ekonomskog instituta u Zagrebu koji se zalaže za alternativni reformski prijedlog kojim se pravo na dodatak na mirovinu iz prvog stupa širi i na „dvostupaše“. U tom bi slučaju, izračun pokazuje, ukupna mirovina iznosila više od mirovine „jednostupaša“. Time bi se zadržao i smisao drugog stupa te potencijalno omogućilo povećanje  stabilizacije adekvatnosti mirovina – razlike između zadnje plaće i prve mirovine. 

- Mirovine moraju biti veće, a ne manje. 'Zahvaljujući' lošim odlukama ove i prethodnih vlada, koje počivaju na uhljebljivanju, klijentelizmu, nepotizmu i političkoj trgovini, nije čudo da se hrvatski mirovinski sustav našao u ovolikim problemima. Uništila nas je njihova neodgovorna politika. Ovo je besmislen primjer reforme jer ne rješava osnovni problem niskih mirovina, a jedino spašava Vladu da lagodnije troši naš novac za tko-zna-koje svrhe – zaključila je Puljak.