Zeleni otok zvan čežnja

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 19. rujna 2018. – Godišnja izvješća Čistoće o potrebnom broju zelenih otoka po gradu Splitu postala su smiješna i suvišna, kažu u stranci Pametno, jer baš ništa nisu napravili po pitanju njihove realizacije. 350, 315, 297, sasvim je svejedno kad se brojke samo prepisuju već deset godina, a Čistoća i Grad Split krivnju traže u građanima. Da su oni radili svoj posao i brže usvojili europske i svjetske standarde, Karepovac ne bi izgledao kao danas, a građani bi u svom kotaru, pred kućama i zgradama, imali odgovarajuću infrastrukturu za odvajanje otpada. 

Situacija je kulminirala neznanjem prvog i odgovornog, gradonačelnika Opare, koji očito ne zna da gradski kotar na čelu s predsjednikom volonterom nema ovlasti odlučivanja niti uređenja lokacije zelenog otoka, 'popularno' zvanog čežnja. 

- 1. studenog moramo uspostaviti sustav, a na terenu ništa ne funkcionira, nema sakupljanja od vrata do vrata, nema sortirnice, kompostane ni zelenih otoka ni reciklažnih dvorišta. Još u siječnju je Gradsko vijeće usvojilo Odluku pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Splita, koja očito neće zaživjeti. Pozivamo Čistoću i gradsku upravu da, za početak, prouče svoje obveze i ovlasti i uhvate se posla. Karepovac može primiti još samo milijun kubika otpada, za otprilike još šest godina prikupljanja, a što kasnije? Sramota je da smo se zbog njihove aljkavosti doveli u situaciju da ćemo plaćati penale za vlastito smeće – kaže Jakov Prkić, gradski vijećnik stranke Pametno i bivši predsjednik gradskog kotara Lokve i dodaje – Iz višegodišnjeg iskustva kotarskog vijećnika odgovorno tvrdim kako nije problem na strani kotareva već Grada i ljudi koji za to primaju plaću. 

Donekle pozitivna priča dolazi sa Žnjana, iz kotara gdje je Prkićev kolega Sani Mardešić, kao predsjednik kotarskog Vijeća u zadnjem sazivu, dijelom uspio u realizaciji zelenih otoka. 

- Angažirali smo se i uspjeli napraviti pet zelenih otoka, ali poanta nije u tome. Mi smo kao primjer ažurnog kotara predložili Gradu svih trinaest traženih lokacija, prije više od pola godine, i do danas nismo dobili odgovor je li to gradska ili privatna zemlja, koliko sredstava trebamo za realizaciju konkretne lokacije, hoćemo li je finacirati iz kotarskih ili gradskih sredstava itd. Jer ne smijemo zaboraviti kako su kotarska sredstva minorna i da za svaki trošak treba dobiti odobrenje Grada. Zato je licemjerno optužiti građane za aktualno stanje, kad Grad i Čistoća niti su proveli edukaciju niti pripremili infrastrukturu na vrijeme. Rješenje problema krije se u odgovornom obavljanju svog posla, zato apel Gradu i Čistoći – počnite raditi svoj posao, ne tražeći krivce u drugima – zaključio je Mardešić, gradski vijećnik Pametno