Znaš li što je SPI i što on znači za Hrvatsku?

×

Poruka greške

 • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Naša prva asocijacija na SPI jesu pametna rješenja - kako bolje živjeti u Hrvatskoj. Kako biti sretan ovdje, a ne otići vani i u inozemstvu tražiti bolju sreću, posao i obitelj.

SPI je zapravo svjetski priznata metrika za razvoj i blagostanje društva po državama i globalno, izvorno Social Progress Indeks. Indeks mjeri stanje razvoja nekog društva na osnovu određenih performansi pri čemu rangira 146 zemalja, od slabije razvijenih do onih najboljih. Zašto je nama važan SPI, gdje je tu Hrvatska? Zato što se okvir bazira na tri dimenzije razvoja, za koje vjerujemo da su važne za život mladih u Hrvatskoj i na kojoj mladi stranke Pametno intenzivno rade. To su

 • osnovne ljudske potrebe,
 • temelji blagostanja i
 • mogućnosti,

koje zajedno uključuju 12 komponenti. Za postanak i povijesni razvoj ovog indeksa zaslužna je neprofitna organizacija „Social Progress Imperative“, autora Portera, Sterna i Greena, 2013. godine. 2014. postaje službeno i od tada se ažurira na godišnjoj razini. Važan detalj je činjenica da SPI okvir ne uključuje ekonomske indikatore i kao takav služi za izravnu usporedbu odnosa ekonomskog rasta i socijalnog razvoja. Primjer 16 indikatora i njihovih statističkih obilježaja možete vidjeti ovdje: 

Iznimno je važno naglasiti i da korelacija između SPI-a i BDP-a (bruto domaći proizvod po glavi), kao glavnog ekonomskog indikatora, ukazuje na ograničen utjecaj novčane moći u odnosu na socijalni razvoj. Iako socijalni razvoj generalno prati porast ekonomske moći države, nakon nekog iznosa pomak od jednog dolara ima jako mali utjecaj na razvoj društva i blagostanje. 

Gdje je Hrvatska?

Svijet je 2015. godine imao SPI 61, što naravno predstavlja prosjek najbolje i najgore stojećih zemalja, tadašnje Norveške s 88 i Srednjoafričke republike od svega 31. Danas je svijet na 63.46.

Hrvatska je tada, 2015. imala SPI od 73.30 dok danas, u 2018. godini ima 79.60. Na ljestvici od 146 zemalja svijeta to nas svrstava na 37. mjesto. Na prvu, suočeni sa svakodnevnim negativnim rezultatima istraživanja po pitanju kvalitete života u Hrvatskoj, rekli bismo da je to vrlo dobar rezultat. Međutim, kada uzmemo u obzir pozicije naših susjeda dobijemo potpuno drugačiju perspektivu. Austrija je naime 20. na ljestvici, Italija 21. a Slovenija 22. Ispred nas su čak i Češka (26.), Grčka (29.) i Poljska (32.).

Najveća vrijednost ovog indexa za Hrvatsku očituje se u rezultatima koji nam ukazuju na područja u kojima izuzetno kaskamo za ostalima i na kojima je nužno raditi:

 • percepcija kriminala (stanovnici imaju izraženo nepovjerenje jedni prema drugima),
 • sloboda izražavanja,
 • zadovoljena potreba za planiranjem obitelji (pogotovo kod žena) i
 • izražena nejednakost političke moći između različitih društvenih grupa.

Dakle, sve ono što i mi navodimo kao ključne probleme Hrvatske i za koja Pametno ima konkretna rješenja: Program stranke Pametno

Posebno nas brine loš rezultat na području uključivosti i tolerancije prema raznim socio kulturnim skupinama i manjinama. Kao stranka koja njeguje i živi vrijednosti liberalne demokracije smatramo kako je, za razvoj i napredak države, izuzetno važno prihvaćanje različitosti i izgradnja multikulturalnog tolerantnog društva, modernog i otvorenog za promjene.

Mi mladi svakodnevno se borimo za slobodu izražavanja i radimo na povećanju jednakosti, na porastu tolerancije jer vjerujemo da Hrvatska može bolje. Uvijek se trebamo uspoređivati s boljima od sebe, s onima od kojih možemo učiti kako biti bolji i uspješniji. Primjer nam može biti Costa Rica, zemlja s puno manje financijske moći nego mi, čak nekih 6000$ manje BDP-a po glavi godišnje, a u području osobnih prava ima visoki SPI, čak 95.03.

Može se, važno je kako to radimo i s kojim ciljem, a nama je dobro cijelog društva primarni cilj i interes.

Autor: Morena Galešić, Forum mladih stranke Pametno