4. sjednica Županijske skupštine

23. listopada 2017. godine održana je 4. sjednica Županijske skupštine na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o promjeni himne i Dana županije. Vijećnici Pametno, održavanjem konferencije za medije uoči same sjednice, ukazali su na druge sporne točke dnevnog reda. Događa se novo bujanje županijske administracije, luka Orišac proglašava se lukom županijskoj značaja, a bez jasnog objašnjenja građanima. Namjera je bila pozvati predlagatelje na upoznavanje zainteresirane javnosti sa svim planovima i projektima. Županija splitsko - dalmatinska treba biti servis građanima, efikasna i produktivna. 

Dnevni red sjednice: 4. sjednica Županijske skupštine

OBJAVA ZA MEDIJE: Od Duilova do Stobreča novo lučko područje?

Dnevni red nove sjednice Županijske skupštine sporan je radi niza prijedloga koji ranije nisu predstavljeni građanima. Tako Lučka uprava SDŽ predlaže novo lučko područje, i to Luku Orišac, za koju vjerojatno velika većina građana nikada nije čula

Vijećnici stranke Pametno obratili su se javnosti danas, uoči početka četvrte sjednice Županijske skupštine. Upozoravaju kako, osim Dana županije i sličnih kozmetičkih promjena, dnevni red sjednice sadrži i brojne druge prijedloge upitnih namjera.

- Dok su svi zabavljeni promjenom Dana županije i odabirom himne, na Županijskoj skupštini provlače se prijedlozi o spornom kadroviranju i zadiranju u prostorne planove. Najavili smo odgovoran i detaljan rad Pametno u Županiji, zbog čega danas postavljamo niz pitanja na koje javnost treba odgovor – kaže Ante Renić, županijski vijećnik stranke Pametno i dodaje – Nastavlja se gomilati administracija, a u stručno tijelo za ocjenu koncesija, vladajuća većina, HDZ i HGS za člana predlažu g. Sašu Horvata koji će vrlo brzo, kod ponovljenog postupka ocjene ponuda za Bene, biti u izravnom sukobu interesa zbog rodbinskih veza s postojećim i možda budućim nositeljem koncesije. Članak 16. Zakona o koncesijama jasno naglašava da to ne smije biti.

U točki 3. dnevnog reda, navode dalje u Pametno, predlaže se ukidanje upravnog odjela društvene djelatnosti i umjesto njega osnivanje dva nova upravna odjela što znači gomilanje administracije i izbor novih pročelnika bez realne potrebe.

I ono najvažnije, ističu u Pametno, u točki 12. Lučka uprava Splitsko – dalmatinske županije predlaže novo lučko područje, i to Luku Orišac, za koju vjerojatno velika većina građana nikada nije čula. To je zato jer ta luka ne postoji niti je ucrtana u prostorne planove grada Splita i Županije. Radi se o području od Hotela Zagreb do Stobreča za koje Lučka uprava očito ima određene planove, no oni nisu prezentirani ni javnosti ni vijećnicima.
- Nismo apriori protiv gradnje, podržavamo razvojne planove, ali oni moraju prije svega biti jasno predstavljeni građanima i zainteresiranoj javnosti. Mora se znati njihov utjecaj na gospodarstvo, promet i okoliš. Ovakvi prijedlozi bude sumnju i zato treba izbjegavati takav način rada Županije – zaključio je Renić.