Uspješnih donacija: kn

Nitko ne može sve, ali svatko može malo!

PametnoPomozite nam da pomognemo splitski Centar za autizam. Centar za autizam u Splitu jedina je specijalizirana ustanova za poremećaje autističnog spektra na području cijele Dalmacije. Od početnih 6, broj se do danas popeo na više od 50 učenika s autizmom. To nije samo ustanova i nije samo škola, tu se dobar dio dana intenzivno živi. Od pranja ruku i obuvanja cipela do učenja čitanja i rada na računalu, od pravilnog držanja žlice do kuhanja, od igre u dvorištu do brige za stabla i cvijeće, od prvih poteza olovkom do vlasititih slikovnica, od prepoznavanja zvuka do kazališnih predstava. Autizam nije zatvorenost u sebe, autizam nije tuđi svijet. Svako novo iskustvo otvara im vrata prema onome što egoistično nazivamo naš svijet. Svaka nova vještina, svaki komadić znanja neprocjenjiv je alat djetetu s autizmom pomoću kojeg nam ustrajno pokazuje da je ovaj svijet zajednički.

Znate li da je Marko jutros prvi put sam oprao ruke? Znate li da je Nikola pomogao kuharici ribati jabuku? Znate li da Gabrijela, Josip i Ivan imaju vlasitite slikovnice? Znate li da se Dino više ne boji zvuka?

Djece s autizmom svakim je danom sve više, a svaki od njih nova je i jedinstvena priča. Civilizacijska razina pojedinca i države najjasnije se očituje u skrbi za one manje moćne, manje glasne i manje vješte. Zato pokrećemo ovu akciju kojoj je cilj napraviti još jedan korak u osuvremenjivanju prostora Centra za autizam u Splitu, obogaćivanju dječjih iskustava i podizanju kvalitete njihovog života. Akcijom također želimo pripomoći podizanju svijesti zajednice o rastućem broju osoba s autizmom. Prikupljena sredstva koristit će se za obnovu informatičke i didaktičke opreme Centra.

Nitko sam ne može sve, ali svatko može malo.