Dan dežurstva za održavanje javne rasvjete Grad Split platio 20.000 kuna

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 7. studenog 2017. – Pametna i odgovorna javna uprava je ona koja je transparentna, otvorena i dostupna svojim građanima, poručili su danas iz stranke Pametno, pokazavši na primjeru održavanja javne gradske rasvjete, koliko su građani lišeni saznanja na što se i kako u stvarnosti troši njihov novac. Mogućnost uvida u potrošnju javnog, proračunskog novca treba biti uvjet bez kojeg ne može postojati niti funkcionirati gradska uprava.

- Da svaki naš sugrađanin, u bilo kojem trenutku, želi znati na što se točno troši proračunski novac, to mu moramo i omogućiti. Zato smo na Pametno web stranici, kao primjer, objavili osam računa (travanj, svibanj, srpanj i kolovoz 2017.) za održavanje javne rasvjete. Ovako Grad Split može objaviti sve gradske troškove na web stranicama grada - kaže Jakov Prkić, gradski vijećnik stranke Pametno i pojašnjava – Iščitavajući ove račune vidimo koliko novca i za kakve usluge trošimo. Tako npr. dežurstva za jedan dan praznika plaćamo 20.000 kuna. Vidimo kako je Grad predvidio da će porculanskih grla E-40, u cijeloj godini, trebati 25 komada, a promijenjeno je 84 komada. Svako E-40 grlo plaćeno je 750 kn, bez ugradnje, a tržišna cijena je oko dvadeset puta manja. U natječaju je stajalo kako će na godišnjoj razini Grad trebati i 150 porculanskih grla E-27 s pločicom, za koje je ponuđena cijena 3.81 kn. I iako ih je više predviđeno za zamjenu, a cijena je deset puta niža od tržišne, niti jedno takvo grlo nije ugrađeno. Svako čišćenje svjetla plaćamo 100 kuna, a svaki popravak elektro kontakta 200 kuna. Na te dvije stavke Grad predviđa potrošiti čak 850.000,00 kuna i ovakvih primjera ima na desetke.

Obrazac je nažalost uvijek isti, zaključio je Prkić.
- Stavka koja se ne ugrađuje je ispod cijene, a ona koja se ugrađuje je višestruko skuplja. Ukoliko bi ovakvi i slični računi bili transparentni i dostupni našim sugrađanima, sigurni smo kako bi se lako uočili i drugi nesrazmjeri. Ovo je samo vrh ledene sante, a sudeći po ovom malom uzorku, očito postoji ogroman prostor za uštedu gradskog novca. Riječ je naravno o dugotrajnom i zahtjevnom poslu, a aktualna vlast da bi toliki posao izbjegla podiže prirez i tako krpa proračunske rupe, izravno iz džepa građana.