Grad ne sluša i ne čuje vlastiti kotar

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 15. studenoga 2018. – Grad Split je prošli mjesec pokrenuo radionice na temu oblikovanja novih prostornih i sadržajnih scenarija za tvrđavu Gripe, u svrhu njene revitalizacije. Uzimajući u obzir katastrofalnu zapuštenost tvrđave i njene okolice ideja je za pohvalu, ali je izvedba jako loša, istaknuli su danas u stranci Pametno. Ispunjavanje anonimne on-line ankete stanovnika urbane aglomeracije, Splita i šire okolice, a da se pri tome ništa nije pitalo stanovnike kotara, nije rješenje.

- I susjedi tvrđave žele da ih se čuje. Oni tu žive, na nekoliko koraka od tvrđave, i zasigurno najbolje znaju sve o ''potrebama i željama korisnika tvrđave'', kako se navodi u anketi – kaže Branimir Urlić, gradski i kotarski vijećnik Pametno i dodaje - Organizator ovih radionica je Grad Split, a kotar pojma nema da se iste provode. Kontaktirao sam Grad, ali nikad nisam dobio nikakav odgovor niti je kotar obaviješten o poduzetim akcijama. Statut Grada prepoznaje kotar kao mjesto sudjelovanja građana u odlučivanju o poslovima od svakodnevnog utjecaja na njihov život i rad, a uređenje tvrđave će sigurno to biti. Tvrđava je prvi susjed jedinih javnih zelenih površina i sportskog igrališta i trenutno najveći parking u kotaru koji i inače služi kao tampon zona gradske jezgre s ogromnim pritiskom prometa, u ulicama građenima prije Drugog svjetskog rata. Još ovo proljeće upozoravali smo na, po život opasne, kritične točke, ali Grad ništa nije poduzeo, stanje je isto. 

Anketa je dio radionica studenata Diplomskog studija arhitekture u Splitu koje se održavaju uz pomoć više institucija kao što su Konzervatorski zavod ili Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. Organizator je Grad Split uz pomoć Razvojne agencije Splita – Rast. Sve to nije problem, da se Grad konzultirao i s kotarom, smatraju u Pametno. 

- Svaka akcija aktiviranja ovog prostora, ne uzimajući u obzir trenutno loše stanje, dovest će do još goreg stanja. Sugrađani sigurno imaju odličnih ideja i hvala svima koji su sudjelovali u ovoj anketi, ali ako ona služi samo kao prednost kod aplikacije na EU projekte, onda ista nije rješenje već 'smokvin list'. Isti je slučaj s Marjanom, s projektom koji će dovesti svašta-nešto u park šumu, ali dotad možda izgubimo šumu. Nadamo se da ovakav odnos Grada prema kotaru Lučac - Manuš nije vezan uz činjenicu da u kotaru vladaju oporbene stranke koje se trude oplemeniti svakodnevni život svojih sugrađana – dodao je Urlić i zaključio – Anketi i dobrim namjerama unatoč, pozivamo Grad da sanira kritične točke prije nego se dogodi tragedija i da kroz razradu ideja sasluša i one koji tu žive.