Pametno i koalicijski partneri predstavili program za izbore

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Zagreb, 13. lipnja 2020. – Da je moguće naizgled nemoguće: smanjiti poreze, privući investicije, potaknuti poduzetnišvo, vratiti ljude koji su pobjegli iz Hrvatske te istovremeno osigurati pravedniju i bolju socijalnu državu, objasnili su danas iz koalicije stranaka Pametno, Fokus, Nezavisne liste Zagreb i Unije Kvarnera. Pametno je još 2015. godine predstavilo program za Hrvatsku, koji su nezavisni analitičari ocijenili najboljim programom ikad, a danas su, ujedinjeni s partnerima u koaliciji, javnosti ponudili dopune tog programa, s novim trendovima i ukorak s trenutkom u kojem se Hrvatska nalazi.

 - Ovim programom želimo ponuditi potpuno drugačiju perspektivu od ove današnje. Hrvatska je danas siromašna zemlja, na začelju Europe. Umjesto neprestanih prepiranja i natjecanja u dijeljenju mrvica sa stola, koje nam ostavljaju korumpirani i nesposobni političari, mi nudimo ideje, znanje, energiju i političku volju za stvaranjem novih vrijednosti i novog bogatstva. Uravnoteženjem prihodovne i rashodovne strane, privlačenjem novih investicija kroz manje poreze i fiskalne namete, poticanjem kreativnosti, inovacija i poduzetništva, otvorili bismo prostor i za sređivanje zdravstva i za jednu pravedniju i bolju socijalnu državu. Smanjenjem poreza i nameta se otvara niz novih mogućnosti za zadržavanje mladih i ambicioznih u Hrvatskoj i za privlačenje ozbiljnih ulaganja u našu zemlju – istaknuo je prilikom predstavljanja programa Ivica Puljak, član predsjedništva stranke Pametno i dodao kako moramo reformirati cijelu zemlju, počevši od obrazovanja. Puljak smatra da se cjelovita kurikularna reforma treba vratiti na osnovne postavke i ponovno probuditi entuzijazam učitelja, roditelja, djece i cijeloga društva.

 Njegov kolega Davor Nađi iz stranke Fokus, vlastitim je primjerom u gradu Sveta Nedelja pokazao kako se ukidanjem prireza i transparentnim vođenjem lokalne uprave mogu privući ozbiljne investicije i u tako malom gradu.

 -  Isto to želimo postići i za cijelu našu državu. Namjera nam je smanjiti porez na dohodak i porez na dobit na jedinstvene stope od 10 posto te smanjiti javnu administraciju za 10 posto. Time će se privući investicije i stvoriti uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta s visokim plaćama, što bi bila odlična podloga za povratak naših visokoobrazovanih stručnjaka, kao i za privlačenje stručnjaka 'za rad na daljinu'. Prema našim proračunima, kada bi se otvorilo novih 50 tisuća visoko plaćenih radnih mjesta, generirala bi se potrošnja i povećale uplate za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za oko 3 milijarde kuna godišnje. Tako bi zdravstveni sustav konačno postao održiv jer je do sada godišnji minus iznosio upravo oko 3 milijarde kuna - pojasnio je Nađi.

Osiguravanje povratka ljudi koji su pobjegli iz Hrvatske, kao i stvaranje klime za doseljavanje u našu zemlju su jako važni i zbog loše perspektive demografske slike Hrvatske.

 - Mi želimo da svi Hrvati dobro i pristojno žive u našoj zemlji, a ne samo stranački prijatelji i kumovi, čemu svjedočimo 30-ak godina. Nakon olakašavanja uvjeta za poduzetništvo i stvaranja novih industrija i vrijednosti, krenut ćemo putem bogatijih država, a samim time i postići ono čemu mi u koaliciji težimo – uređenoj zemlji liberalne demokracije, a koja će imati i socijalni predznak, poput skandinavskih zemalja. Takav je život moguć i u Hrvatskoj, ali više ne smijemo gubiti ni dana i krajnji je trenutak da upregnemo sva naša znanja i krenemo u tom smjeru – zaključio je Puljak.

Predsjednica Nezavisne liste Zagreb Marijana Sumpor upozorila je kako je, osim modernizacije Hrvatske, važna i modernizacija grada Zagreba, pri čemu je njihov glavni cilj političkog angažmana obnova grada Zagreba nakon potresa, za što još ne postoji ni zakon ni dogovor tko bi i kada trebao obnavljati glavni grad.

Prema riječima Vedrana Kružića iz Unije Kvarnera, gospodarska promjena moguća je samo nakon političkih promjena. „Hrvatsku vidimo kao zemlju snažnih regija, koje su gospodarski motor rasta. Zelena i plava ekonomija na jadranskim prostorima značajan su generator rasta i otvaranja radnih mjesta. Snažnija fiskalna decentralizacija omogućit će regijama da kreiraju vlastiti rast“, poručio je Kružić.