Premijere Plenkoviću, prestanite štititi ljude koji manipuliraju budućnošću Hrvatske

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 14. kolovoza 2017. – U dokumentu Ministarstva znanosti i obrazovanja, objavljenom danas u medijima, nedvosmisleno se utvrđuju brojne nepravilnosti u provedbi natječaja za voditelja i članove Eksperte radne skupine za kurikularnu reformu. Među zaključcima analize jasno stoji da izabrana voditeljica Jasminka Buljan Culej nije zadovoljila uvjete natječaja te da je javnosti predočila akcijski plan drugačiji od onog poslanog u prijavi na natječaj. Samo ove činjenice su već dovoljne da se zatraži ostavka cijelog Posebnog stručnog povjerenstva koje je provelo natječaj, a naročito voditeljice povjerenstva Dijane Vican. Nažalost ništa od ovoga nije impresioniralo predsjednika vlade Andreja Plenkovića, koji je danas izjavio: “Reforma obrazovanja ide dalje, rektorica Vican odlično radi svoj posao i ima moju potporu.”

- Mi u stranci Pametno smatramo kako je cijela priča oko natječaja za Ekspertnu radnu skupinu izuzetno štetna za budućnost naše zemlje. Radi se o reformi obrazovanja, najvažnijom od svih reformi, gdje standardi transparentnosti i ozbiljosti moraju biti za primjer cijelom društvu. Nažalost je sve napravljeno krivo te sve ukazuje da se natječaj namjestio za određenu skupinu ljudi. A vrhunac licemjerja je ponašanje Andreja Plenkovića, koji umjesto da kazni one koji su odgovorni za provođenje natječaja, tj. ekspresno smijeni gospođu Dijanu Vican, on proziva svoju ministricu za navodno curenje dokumenata. Ovakvo ponašanje smo već viđali kod njegove stranke, HDZ-a, kada su se progonili oni koji su ukazivali na kriminal i manipulacije, a nagrađivali oni s druge strane - kaže prof. dr. sc. Ivica Puljak, član predsjedništva Pametno, koji od Ministarstva znanosti i obrazovanja već 85 dana čeka sve informacije o natječaju, koje su po zakonu dužni dostaviti, i dodaje - Pozivamo premijera da hitno smijeni gospođu Vican, izabere novo Posebno stručno povjerenstvo te da se ponovi cijeli natječaj za izbor Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. Reforma obrazovanja je toliko važna da u njoj nema mjesta niti pomisli o relativiziranju krivnje za evidentno dokazane manipulacije. Svojoj djeci moramo primjerom pokazati kako se grade institucije i vode procesi o kojima ovisi njihova, a i naša budućnost. Gospodine premijeru, Vaša zaštita dokazane manipulacije najvažnijim procesom u modernoj Hrvatskoj je nastavak prakse najcrnjeg HDZ-a, koji nas je doveo do jedne od najsiromašnijih zemalja Europske unije.
Profesor Puljak svoju izjavu završava konstatacijom kako se sada vidi da "ulazak HNS-a u ovu Vladu nema veze s dobrobiti društva, nego se radi isključivo o nastavku njihove poznate politike zaštite samo svojih uskih klijentelističkih interesa. U protivnom bi već reagirali i zaštitili 'svoju' ministricu u pokušaju premijera da cijelu krivnju prebaci na nju, umjesto da kazni prave krivce".

Vrijeme je za drugačiju, otvorenu politiku, za rad za opće dobro bez zakulisnih igara i namještenih natječaja, odlučni su u stranci Pametno.