Prva voda građanima, a ne brodovima

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 13. travnja 2018. – Danas je stranka Pametno, u okviru otvorenog javnog savjetovanja, poslala svoje prijedloge i primjedbe na Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Splita za 2018. godinu.

Uz obvezno nasipanje Prve vode na Marjanu, Pametno traži da se tamo ne dopusti prešutna izrada lučice jer je, prema predloženom Planu, na Prvoj vodi predviđeno čak 40 komada brodica do 6 metara duljine.
Predlažu stoga potpuno izbacivanje plovila iz Plana i izradu UPU-a za širenje plaže bez građevinskih objekata. Nadalje, traže pojašnjenje na što Grad Split planira utrošiti 5,12 milijuna kuna proračunskog novca za uređenje plaže Žnjan. Što je konkretno time obuhvaćeno, pitaju se, jer je riječ o novcu poreznih obveznika i važno je znati kako se isti troši. Cilj poslanih primjedbi i prijedloga, navode u Pametno, prvenstveno je zaštita sugrađana i njihovih gostiju kao i sprječavanje nanošenja financijske štete Gradu Splitu. Zato su uložili i primjedbu na mogući broj skutera na Žnjanu, predviđenih za iznajmljivanje, jer unatoč upozorenju voditelja korisnici često znaju glisirati u zabranjenom području i time ozbiljno ugroziti sigurnost plivača. Tako predlažu smanjenje s osam (8) na četiri (4) komada, na dvije lokacije, jer plaže nisu uvjetne za veći broj brodica i skutera, a u ovom slučaju iznimno je ugrožena i sigurnost plivača.

Kako Grad ne bi ostao bez svog novca, zbog mogućeg neplaćanja dobivene koncesije i drugih malverzacija, predlažu precizniju definiciju jamstva i to osobnom imovinom vlasnika tvrtke i jamca i/ili garanciju poslovne banke. To mora biti obveza svakog ugovora jer se iz ovako predloženog Plana može shvatiti kako je odgovornost samo na tvrtki.

- Sigurnost kupača najvažnija je stvar na koju smo se fokusirali u poslanim primjedbama i prijedlozima. Plan je općenito nejasno napisan pa je potrebno tražiti i detaljniju definiciju jedrilice. Navode se razna plovila i brodice na lokacijama na kojima u ljetnim mjesecima boravi veliki broj naših sugrađana, koji se žele i trebaju bezbrižno kupati i plivati, umjesto da se kupaju među brodovima ili strahuju od naleta nekog glisera ili skutera – zaključili su u Pametno.

PAMETNO - PRIMJEDBE I PRIJEDLOZI NA PLAN UPRAVLJANJA POMORSKIM DOBROM NA PODRUČJU GRADA SPLITA ZA 2018.

• Točka 3. Predlažemo dodavanje sredstva za izradu potrebnih UPU-a za plaže na Marjanu označene u GUP-u urbanim pravilom 2.9. te plan izrade istih, jednako tako i dodavanje sredstava za urbanističko-arhitektonski natječaj za Kaštelet i Prvu vodu.

• Točka 3. Predlažemo preciznije objašnjenje velikih iznosa koji se troše na plažu Žnjan (istok i plato, 1,5 milijuna kuna i 3,62 milijuna kuna). Molimo odgovor na pitanje tko je izvođač navednih radova i je li to već riješeno putem dokapitalizacije Splitske obale d.o.o.

• Točka 5. Predlažemo, po uzoru na druge jedinice lokalne samouprave, u sve tablice uvrstiti i jedinične cijene za pojedino sredstvo.

• Točka 5.1. Brodica na motorni pogon, za Žnjan je definirana do 12 metara duljine, Predlažemo ispravak na 6 metara jer toj mikrolokaciji, obzirom na blizinu velikog broja plaža i veliki broj kupača, ne pripadaju tolika plovila koja ugrožavaju sigurnost i zagađuju okoliš.

• Točka 5.1. Jedrilica, brodica na vesla:

o Na Prvoj vodi na jednoj lokaciji predviđeno je 40 komada do 6 metara duljine, što je nevjerojatan broj, zapravo se radi lučica na plaži? Predlažemo izbacivanje plovila u potpunosti uz izradu UPU-a za širenje plaže bez građevinskih objekata te nasipanje plaže.

o Na Žnjanu je na jednoj lokaciji predviđeno 8 komada do 6 metara duljine što je prevelik broj. Predlažemo smanjiti broj komada na 4, do 4 metra duljine, jer plaža ne zadovoljava uvjete za toliki broj velikih plovila.

o Na Kašteletu je na dvije lokacije predviđeno ukupno 8 komada, do 6 metara duljine, što je prevelik broj. Predlažemo smanjiti broj komada na 4, do 4 metra duljine, jer plaža ne zadovoljava uvjete za toliki broj velikih plovila.

o Predlažemo precizniju definiciju jedrilice.

• Točka 5.1. Skuter/dječji skuter, za Žnjan je definirano 8 komada na dvije pozicije, predlažemo smanjiti broj na 4 komada, na 2 za svaku poziciju. Plaže nisu uvjetne za toliki broj brodica i skutera. Skutere iznajmljuju u velikom broju mladi turisti koji, unatoč upozorenju voditelja, znaju glisirati u zabranjenom području, a veliki broj kupača pliva između plaža. U ovom slučaju je iznimno ugrožena sigurnost plivača.

• Točka 5.1. Sredstvo za vuču s opremom, za Žnjan su definirana 2 komada na jednoj lokaciji, navodi se snaga plovila, ali ne i duljina koju predlažemo da se ograniči na do 6 metara.

• Točka 5.1. Daska za jedrenje, sandolina, pedalina i slično, za Žnjan je definirano 2 komada što je premalo obzirom da su trenutno popularne daske za veslanje koje ne zauzimaju puno prostora, a atraktivne su za kupače. Stoga predlažemo da se broj dasaka za veslanje i jedrenje poveća na ukupno 10, a sandoline i pedaline ograniči na 2.

• Točka 5.3. Ležaljke, predlažemo obvezu jasnog grafičkog prikaza na info ploči - definirana pozicija ležaljki. U ovu točku treba dodati i da za sve ostalo što nije definirano ovim Planom vrijedi Pravilnik o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

• Točka 8. Zaključne odredbe, u stavci prisilne ovrhe, potrebno je preciznije definirati jamstvo osobnom imovinom vlasnika tvrtke i jamca i/ili garanciju poslovne banke, što mora biti obveza svakog ugovora jer se iz same stavke može shvatiti kako je odgovornost samo na tvrtki. Isto je već navedeno u natječaju za žnjanski plato, potrebno je samo prepisati sve o plaćanju prije same sezone, ostalim uvjetima i potrebnim garancijama. Ukoliko nema istih odredbi, Grad dugoročno može pretrpjeti veliku štetu.

• Točka 8. Neprihvatljiva je odredba „Ukoliko za istu mikrolokaciju postoji više zahtjeva prednost će imati ranije zaprimljeni zahtjev“. Ovim se otvara prostor brojnim malverzacijama, a sam iznos ostaje minimalan, čime se izravno nanosi šteta Gradu. Ukoliko ova odredba ostane pozvat ćemo na odgovornost za moguće nanošenje štete Gradu. Stoga predlažemo odredbu kakvu koriste brojne druge jedinice lokalne samouprave, a koja glasi:

„Ukoliko se za istu mikrolokaciju do sazivanja sjednice Vijeća za davanje koncesijskog odobrenja Grada Splita prijavi više kandidata sa urednim i potpunim zahtjevima, Vijeće će pozvati podnosioce zahtjeva da predaju svoje pisane ponude u kojima će naznačiti iznos koji su voljni ponuditi na ime naknade za davanje koncesijskog odobrenja, a koji mora biti veći od iznosa propisanog Uredbom o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru. Ponude se otvaraju na sjednici Vijeća, a koncesijsko odobrenje izdaje se onom podnositelju zahtjeva koji je ponudio veći iznos. Ukoliko su ponuđeni iznosi identični, postupak se ponavlja.“

• Točka 8. Neprihvatljiva je odredba „Za mikrolokacije za koje postoji interes za dodatna ulaganja u uređenje okoliša, uređenje postojećih objekata, ulaganja u pomorsko dobro i sl., Vijeće će prednost dati podnositelju čijim se Planom uređenja predviđa veće ulaganje u trajno uređenje mikrolokacije i podizanje razine usluge.“ Ovom odredbom se otvara mogućnost brojnim malverzacijama gdje je dovoljno nekoliko rečenica za dobiti koncesijsko odobrenje. Na Gradu Splitu je da definira i uređuje mikrolokacije koje moraju biti nepromjenjive, odnosno, one su već definirane važećim prostornim planovima. Ovom odredbom se zapravo dopušta i zadiranje u postojeće, važeće planove. Stoga, predlažemo izbacivanje ove odredbe u potpunosti.

• Točka 8. Predlažemo dodavanje odredbe o reviziji svih postojećih objekata, hitno usklađivanje s ovim Planom i hitno uklanjanje onih koji nemaju sve stavke Plana.