Ukinut ćemo namete u turizmu

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Zagreb, 1. srpnja 2020. – Koalicija Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokusa najavila je u srijedu u Zagrebu ukidanje trećeg od ukupno pet nameta za građane i poduzetnike, koje prezentira tijekom cijelog tjedna. Nakon najave ukidanja obaveznih godišnjih tehničkih pregleda za nove automobile i nepotrebnog cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine, predstavnici koalicije najavili su i ukidanje nameta u turizmu.

Podsjetivši da je turizam važan dio gospodarstva, pogotovo u Dalmaciji, Istri i Kvarneru, nositeljica liste u X. izbornoj jedinici Marijana Puljak otkrila je da koalicija namjerava ukinuti obvezno plaćanje članarine turističkim zajednicama. „Postojeći Zakon o članarinama propisuje da ih plaćaju mnogi obveznici, od kojih velik broj zapravo nema nikakve veze s turističkom djelatnošću. Tako se poduzetnicima nameću nepotrebni troškovi, a poslovanje opterećuje ne samo novčano, nego i administrativno“, rekla je Puljak, dodajući da će se članarine plaćati na dobrovoljnoj osnovi.Pritom će, dodala je, racionalizirati mrežu turističkih zajednica i uskladiti je s novim teritorijalnim ustrojem od 5 regija i 100-tinjak urbanih centara kojeg koalicija predlaže. Puljak je istaknula i da je turističke zajednice potrebno modernizirati kroz potpunu digitaliziraju te ponuditi veći opseg usluga i uvesti konkurenciju.

Kandidat na listi u II. izbornoj jedinici Ivan Gulam najavio je ukidanje poreza na potrošnju. „To je neka vrsta 'poreza na porez' kojeg plaćaju ugostitelji, na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima. Njegovim ukidanjem pomoći ćemo ugostiteljima, radnicima, a i svim građanima, posebno u doba ove krize“, kazao je Gulam, najavivši da će ga ukinuti i na razini općine Pirovac, kojoj je trenutno na čelu. Gulam je podsjetio da ova dva nameta čine tek mali dio ukupnog broja nameta koje je nužno ukinuti da bi gospodarstvo doživjelo revoluciju. “Spremni smo za takve poteze, jer smatramo da je to jedini način da Hrvatska postane bogata i prosperitetna zemlja, u kojoj će biti bolje svim njenim građanima. Uvijek naglašavamo da je Hrvatska Ustavom definirana kao socijalna zemlja, a što bude bogatija bit će i socijalnija te će moći više pomagati građanima kojima je pomoć potrebna“, naglasio je Gulam.

Nositelj liste u VII. izbornoj jedinici Dario Zurovec poručio je da su gradonačelnici gradova i načelnici općina koji čine dio ove koalicije, već krenuli navedenim smjerom i tako pokazali da su stvarne promjene zaista moguće. “Porez na potrošnju već smo ukinuli u Svetoj Nedelji i to se pokazalo kao odličan potez. Osmislili smo ozbiljan program za oporavak gospodarstva, kroz koji ćemo razvijati  turizam, ali i ostale dijelove industrije i gospodarstva. Tako ćemo povećati ukupan BDP i istovremeno razvijati turizam kao važan dio gospodarstva za mnogo građana naše zemlje“, zaključio je Zurovec.