Zakon o obnovi Zagreba zacementirat će postojeće loše stanje

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Predloženim Zakonom o obnovi Grada Zagreba nije predviđena temeljita obnova, osmišljena prema savjetima struke. Zakon se donosi isključivo u predizborne svrhe, uoči lokalnih izbora i zacementirat će postojeće loše stanje. Poručile su to u utorak Stranka s imenom i prezimenom i Pametno na predstavljanju vlastitog plana obnove Zagreba, kojeg su čelnici ovih dviju stranaka izradili u suradnji sa stručnjacima. Prijedlog, podsjetimo, podrazumijeva cjelovitu obnovu grada, s jasnim, dugoročnim rješenjima. 

"Nema nikakve sumnje da će se zakon ovoga tjedna usvojiti u Saboru, ali problemi s obnovom za Zagreb time ne prestaju, nego tek počinju", kazala je predsjednica stranke Pametno i saborska zastupnica Marijana Puljak. "Uložit će se golema gradska i državna sredstva, no u ovom trenutku ne znamo odakle će se sve to financirati. Vlada je, uz to, potpuno zanemarila mogućnosti investicijskog financiranja, odnosno aktiviranje neiskorištenih prostora, tavana, podruma, dvorišta te prodaje gradskih i državnih nekretnina i njihovu novu namjenu. Zakon se donosi u predizborne svrhe, kao dodvoravanje građanima uoči lokalnih izbora", istaknula je, naglasivši da bi cilj zakona trebao biti cjelovita i temeljita obnova Zagreba, no ovakvim se zakonom onemogućava budućnost grada, odnosno njegov razvoj u modernu, europsku metropolu. "To je zakon o sanaciji, a sanacija se mogla provesti i prema postojećim zakonima. Prije donošenja zakona trebalo je razgovarati sa strukom - arhitektima, urbanistima, sociolozima, što želimo od Zagreba i u kojem smjeru ga razviti. Ovim smo cementirali postojeće stanje", zaključila je Puljak. 

Saborska zastupnica Stranke s Imenom i Prezimenom Dalija Orešković nada se da će "manipulacija koja vrišti iz zakona" biti razotkrivena do lokalnih izbora. "Kroz prvo i drugo čitanje pokazali smo da je zakon prazan. Nema tog amandmana koji može popraviti zakon postavljen na krivim temeljima. Sve što smo iznijeli predstavlja ozbiljno upozorenje da je ovakav zakon, kako ga je vlada zamislila, dugoročno itekako štetan", naglasila Orešković. "Protekom vremena vidjet će se da se od prave obnove ne događa ništa i da su time iznevjerena očekivanja građana koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, kao i ostalih građana da se javni novac opravda i racionalno troši", ustvrdila je.