Županijski Dom zdravlja odgovoran je za lošu zdravstvenu uslugu i nedostatak pedijatara

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 16. ožujka 2018. – Zašto je Dom zdravlja Splitsko - dalmatinske županije među onim malobrojnima koji se nisu prijavili na postupak dodjele europskih bespovratnih sredstava, u okviru operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, pitaju se u stranci Pametno, obzirom na užasno stanje većine županijskih domova zdravlja.

- Na raspolaganju nam je više od 34 milijuna kuna bespovratnih sredstava, natječaj je pozivni i trebalo se samo prijaviti, ali ne, županijski Dom zdravlja ni to nije bio u stanju – kaže Igor Skoko, županijski vijećnik Pametno iz Kaštel Starog i dodaje – pitali smo u prosincu 2017. na 7. sjednici Županijske skupštine jesu li se prijavili na natječaj, riječ o sredstvima za poboljšanje pristupa zdravstvenoj zaštiti na udaljenim i depriviranim područjima, za nabavku opreme i infrastrukturne zahvate. Odgovor ravnatelja Doma zdravlja SDŽ, gospodina Dragomira Petrica, i to negativan, dobili smo tek 1. veljače 2018. Sadržavao je samo gomilu birokratskih opravdanja, a sva se svode na jedno – teško je i komplicirano, ne da nam se.

Umjesto plana prijave, navode u Pametno, dobili su hrpu opravdanja, a istovremeno su brojni domovi zdravlja u derutnom stanju i nisu u mogućnosti pružiti adekvatnu uslugu svojim pacijentima, poput ovog u Kaštel Gomilici. Tek nakon što su postavili pitanje, pristupilo se izradi prijave za koju se ravnatelj Petric ''nada'' kako će biti prihvaćena.

- Na ovaj natječaj prijavilo se već 16 županija, tako da ''nada'' nikako ne može biti dovoljna. Zašto ustanove u vlasništvu naše Županije, čak i u konkurenciji sad već legendarno spore i neučinkovite hrvatske birokracije, moraju uvijek biti među najlošijima – istaknuo je Skoko i zaključio – Drago nam je da smo ravnatelja Doma zdravlja SDŽ potaknuli na djelovanje, ali ovakav propust zahtijeva sankcije. Zdravstvo nam je u velikim financijskim, kadrovskim i infrastrukturnim problemima. Štedimo na lijekovima za teško bolesnu djecu, a istovremeno slušamo nevjerojatna birokratska opravdanja za nerad. I to nije sve. Osim što se Dom zdravlja SDŽ nije prijavio na EU natječaj, po informacijama kojima raspolažemo, nije se prijavio niti na Poziv Ministarstva zdravstva, u kojem se može dobiti do 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava za specijalističko usavršavanje doktora medicine. Kao i prethodni natječaj, i ovaj je pozivni, treba samo napraviti program usavršavanja i prijaviti se.

Istup ravnatelja Petrica u kojem za nekvalitetnu zdravstvenu uslugu, između ostalog, optužuje specijalizantice koje odlaze na porodiljni ili traže bolje radne uvjete u drugim institucijama, Pametno drži sramotnim. Novcem iz spomenutih natječaja može se obnoviti infrastruktura te financirati specijalizacije pedijatara i radiologa, specijalizacije koje su deficitarne ne samo u SD Županiji već i na području cijele države.
- Nakon što su se potpunim nedostatkom planiranja doveli u situaciju da nam nedostaje doktora, sada propuštaju priliku ublažiti taj problem u relativno kratkom roku, zaključuju u Pametno.