Gradska uprava svjesno uništava Marjan

Split, subota 7. studenog 2020. – Danas su članovi stranka Pametno na Sjevernim vratima Marjana prigodnim porukama označili dio osušenih stabala, koja svakodnevno dovode posjetitelje Marjana u opasnost i na taj način ukazali na potrebu njihovog uklanjanja.

- Prema podacima Hrvatskog šumarskog instituta u Park - šumi Marjan nalazi se najmanje 500 osušenih stabala, a da bi se moglo krenuti u pošumljavanje, njih je prethodno potrebno ukloniti. Plana pošumljavanja nema, dio drvne mase nije uklonjen, a sad osušena stabla prijete i svim posjetiteljima. Nakon pošasti potkornjaka i sječe velikog broja stabala na Marjanu, niti jedna sadnica nije posađena, a Grad ponovno propušta još jedan mogući ciklus pošumljavanja. Nakon prošle jeseni kada smo to zagovarali, isti scenarij propuštanja organizirane sadnje se i sada događa. U sjeni stalnih prebacivanja odgovornosti i međusobnih optuživanja na relaciji Banovina – JUPŠ Marjan, ostaje činjenica da je marjanska šuma opustošena, a ništa se ne radi kako bi se njeno propadanje zaustavilo – upozorio je gradski vijećnik Nenad Uvodić i dodao kako se u šumi ne provodi monitoring, pa ne znamo na koji način je utvrđeno da je potkornjak gotovo nestao.

- Izgledno je da je osim šume, opustošen i proračun Grada. Naime, još uvijek ne znamo gdje je nestalo 2,15 milijuna kuna proračunskog novca prilikom uklanjanja drvne mase zbog čega je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara po treći put prijavljen DORH-u, samo zbog nezakonitih radnji na Marjanu – kazao je Uvodić te dodao kako ga žalosti spoznaja da Marjan propada, da se i dalje ne zna tko gospodari njime, kao i tko će i kada pristupiti njegovoj obnovi i pošumljavanju.