Represivnim metodama HDZ želi kontrolirati i cenzurirati građane

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

ZAGREB, 29. listopada, 2020. – „Odredbom o ograničavanju privatnih okupljanja na 15 ljudi, za čiju će kontrolu biti zadužena i policija, Nacionalni stožer civilne zaštite izašao je iz okvira svojih ovlasti, grubo se poigravajući s osnovama ustavne demokracije“, poručio je u petak županijski vijećnik stranke Pametno Igor Skoko, dodajući da su ovakve mjere u potpunoj suprotnosti s Ustavom RH. „Kao temeljni pravni akt, na kojem počiva politički i pravni poredak  države, Ustav jasno garantira nepovredivost doma, kao i pravo na privatnost. Neupitno je da će ovakva odredba još malo odškrinuti vrata narušavanju sloboda i prava građana. Onaj tko misli da se o poštivanju ljudskih prava može i treba pregovarati, baš ništa nije naučio iz povijesti, niti iz aktualnih primjera država u našem okruženju“, rekao je Skoko.

Da u pitanju nije nikakva iznimka već modus operandi HDZ-a i Vlade,  prema njegovom mišljenju, očito je i iz primjera najavljenih izmjena Zakona o elektroničkim medijima. „Represivnim metodama, prijetnjom kaznama, HDZ želi natjerati medije da cenzuriraju građane. Borba protiv ekstremizma i govora mržnje i ovdje je samo izgovor za nametanje dvosmislenih pravila, čiji je jedini cilj ušutkivanje građana. Pozivanje na nasilje je već sada kazneno djelo pa nema nikakve potrebe za daljnjim uplitanjem države. Možda bi mogli jednostavno početi provoditi postojeće zakone, umjesto da nastave služiti kao mrtva slova na papiru“, rekao je Skoko.

Županijski vijećnik pita se i tko je uopće ta osoba koja bi umjesto građana trebala odlučiti što smiju reći ili čuti. „Kome bismo u Hrvatskoj dali ovlasti da odlučuje o kažnjavanju zbog izgovorene riječi? Vjerujemo li u poštenje hrvatskog pravosuđa i jesmo li stvarno spremni slobodu govora prepustiti politički imenovanoj skupini ljudi? Zanima me i hoće li policija upadati u crkve i privoditi svećenike ako kažu nešto što bi se moglo protumačiti kao govor mržnje. Hoćemo li u idućem koraku ukidati političke stranke ako ih premijer Plenković označi kao politički nepodobne?“, navodi Skoko.

Najavio je da su ovo samo neki od razloga zbog kojih će Pametno u Saboru glasati protiv izmjena Zakona o elektroničkim medijima. „Osim što ćemo se glasno usprotiviti laganom uvođenju cenzure po uzoru na Orbana i Vučića, predložit ćemo izmjene zakona koji već sada ograničavaju slobodu govora. Odbijamo pristati na cenzuriranje, u praksi vidljivo i kroz brojne primjere u kojima političari i suci proganjaju novinare i građane koji kritički pišu o njihovom radu, tražeći odštete za duševne boli“, poručio je Skoko. Otvorena i iskrena rasprava po svim pitanjima, istaknuo je, sama je srž demokracije te glavni preduvjet za prosperitetno i slobodno društvo. „Povijest 20. stoljeća, ali i aktualni događaji u svijetu, pokazuju i uče nas gdje vode pokušaji ograničavanja teško stečenih ljudskih prava. Štetne i loše ideje i ideologije neće nestati cenzurom, samo će se maknuti iz fokusa javnosti. Protiv toga možemo se boriti isključivo argumentima i boljim idejama“, zaključio je.