Glavni grad bez građanskog odgoja, zašto?!

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Zagreb, 25. svibnja 2018. – Tribina o građanskom odgoju i obrazovanju u organizaciji stranke Pametno zagrebačku je javnost podsjetila na gorući problem hrvatskog obrazovnog sustava. Gošće tribine, Lovorka Bačić iz inicijative GOOD i Dora Kršul, novinarka portala Srednja.hr, temeljni razlog višegodišnjeg neuvođenja predmeta građanskog odgoja i obrazovanja u zagrebačke škole vide u nepostojanju političke volje gradonačelnika Bandića i odane mu skupštinske klike.

Gradonačelnik Zagreba uporno opstruira svaku inicijativu Gradske skupštine vezanu uz toliko potreban građanski odgoj. Odbija provedbu pozitivnih iskustava kakve s građanskim odgojem, kao izbornim predmetom, ima grad Rijeka, a učenici istovremeno ne znaju dovoljno o financijskoj pismenosti, korištenju društvenih mreža, o korupciji i tome da nasilje nije cool.

Govoreći o pozitivnim iskustvima riječkih osnovnih škola, Bačić je istaknula kako uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, kao samostalnog izbornog predmeta, počiva na dva temelja - prvi je volja lokalne vlasti za implementacijom i financiranjem ovakvog programa, a drugi se odnosi na entuzijazam nastavnika, roditelja i djece. Kako pokazuju rezultati evaluacije, sad već dvogodišnjeg riječkog programa, 80% djece nastavu GOO upisalo je kako bi bili bolji građani, a gotovo 100% polaznika zadovoljni su provedbom programa. Učenici, naime, smatraju da je nastava građanskog odgoja ugodnija nego nastava drugih predmeta. Na njoj uče kroz igru, produbljuju svoja znanja o pravima i dužnostima, stječu vještine zbog kojih lakše iznose mišljenje. Čak 75% polaznika programa nakon nastave razgovara s roditeljima o tome što su kroz predmet naučili.

Sugovornice su naglasile kako je za promjenu postojeće nepovoljne situacije nužno osvijestiti važnost demokratskog građanstva koje se ne razvija samo po sebi, već ga je u procesu školovanja potrebno poticati od djetinjstva. U tu svrhu, nadu im gaje drugi hrvatski gradovi, poput Siska ili gradova Istarske i Primorsko-goranske županije, koji s novom školskom godinom uvode izbornu nastavu građanskog odgoja i obrazovanja. Međutim, to samo dodatno naglašava problem najvećeg hrvatskog grada koji po ovom pitanju i dalje zadovoljava korist vladajućiih, umjesto građana.

U zaključku su predstavnici stranke Pametno još jednom pozvali gradonačelnika Bandića i Gradsku skupštinu da konačno počnu raditi za dobrobit djece, zagrebačkih učenika koji trebaju znanja 21. stoljeća, koja će naučiti kritički promišljati i istinski mijenjati naše društvo na bolje.