HDZ-ova mjera za izvrsnost zove se stranačka iskaznica

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 11. prosinca2018. – Splitsko – dalmatinska županija osniva novu javnu ustanovu Učilište Centar izvrsnosti SDŽ - ustanove za obrazovanje odraslih, za koju u obrazoloženju navode kako se radi o ustanovi za rad s nadarenom djecom (?!). Ovakva se odluka ne donosi temeljem puke želje jer ona mora sadržavati i konkretnu podlogu, kažu u Pametno, poput istraživanja tržišta rada i analizu potreba za obrazovanjem odraslih, što je uvjet za izradu standarda zanimanja. Sljedeći je korak izrada standarda kvalifikacije, a sve je zajedno podloga za definiranje broja polaznika, kadrovskih i materijalnih uvjeta. Nakon toga se može pristupiti osnivanju učilišta.  

- U Strategiji obrazovanja iz 2014. na koju se Županija poziva uopće nema Centara izvrsnosti kako su ih oni zamislili, dakle nema zakonskog uporišta za ovakvu odluku. Rješenje je u transformiranju postojećih odgojno obrazovnih ustanova u centre izvrsnosti, u cjelovitom pristupu, što je pak u nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje, nikako Županije. U proračunu usvojenom na zadnjoj sjednici, za 2019. godinu nigdje nema stavke o troškovima nove ustanove, sve rade 'onako', bez plana i ofrlje. Zato mi ovo vidimo kao projekt novog zapošljavanja – kaže Ante Renić, županijski vijećnik Pametno i nastavlja – V.d. ravnatelja ustanove, županov stranački kolega, daje izjave kao da je već ravnatelj ustanove. Pretpostavljamo da znaju i kako će taj budući natječaj završiti. Tu se krije svo licemjerje odluke. Koliko je to u županiji i njenim tvrtkama zaposlenih na temelju izvrsnosti? Nitko. Važna je samo stranačka iskaznica onoga koji je na vlasti ili njegovog koalicijskog partnera, ali zato će se vrlo rado naslikavati s nadarenom djecom koja će, nastave li ovako, već sutra biti u avionu za Irsku. 

Zabrinjavajuća je i činjenica, navode u Pametno, kako nema statistički značajne razlike u rezultatima postignutim na natjecanjima znanja između učenika koji su bili polaznici Centara i onih koji nisu. Ako su natjecanja mjerilo opravdanosti Centara izvrsnosti, opravdanost nije dokazana.

- Osnivač uopće nema jasnu definiciju izvrsnosti. Traže od nas da podržimo osnivanje ustanove za odrasle sa sviješću da se uopće ne radi o odraslima, a sve bez potrebnih podataka i ozbiljnog pristupa. Svi smo mi za izvrsnost, želimo izvrsne škole, učitelje, učenike, ali ih treba drugačije postaviti – dodala je Lucija Puljak, županijska vijećnica Pamteno i zaključila – Ovdje se vizija izvrsnosti svodi na sliku djeteta koje samostalno, izvrsno rješava zadatke na natjecanjima. U tu svrhu izdvaja ih se iz skupina vršnjaka i izlaže drilu rješavanja zadataka i priprema za natjecanja. Uz sve pohvale za trud, to nije dovoljno za izvrsnost. Ona u suvremenom društvu uključuje ne samo znanje već i vještine - spoznajne, psihomotorne, socijalne te samostalnost i odgovornost. Taj se pristup ne može ostvariti u “centrima izvrsnosti” koji su organizirani rascjepkano po pojedinim disciplinama STEM područja, s učenicima individualcima koji dolaze iz različitih sredina, povremeno i nesustavno, nego u izvrsnoj školi koju učenik svakodnevno pohađa. Tome trebamo težiti, svim školama kao izvrsnim cjelinama.