Igor Skoko: Rok primjene restriktivnih mjera ističe za tri dana, a još ne znamo što dalje

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

SPLIT, 15. travnja 2020. – Prema aktualnoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda, Hrvatsku u 2020. godini očekuje pad BDP-a u iznosu od 9 posto. Iako će u ovoj godini osjetniji pad ekonomskih aktivnosti biti zabilježen na globalnoj razini, hrvatsko gospodarstvo smanjit će se najviše u skupini europskih gospodarstava u nastajanju pa ga je potrebno hitno pokrenuti. „Činjenica da smo daleko najgori od zemalja s kojima se uspoređujemo posljedica je godina lošeg upravljanja državnim financijama, oslanjanja na jednu granu gospodarstva i nedostatka reformi, što je u situaciji krize izbilo na vidjelo“, poručio je županijski vijećnik stranke Pametno Igor Skoko, napominjući da se rizik od siromaštva dramatično povećava za veliku većinu građana Hrvatske.

 Zbog toga je, prema njegovom mišljenju, neophodno da Vlada objavi plan ukidanja restriktivnih mjera, kao što su to, s ciljem oporavka gospodarskih aktivnosti, već učinile mnoge zemlje. „To je iznimno važno za poduzetnike i njihove zaposlenike, kako bi se mogli pripremiti za povratak u normalu i organizirati posao u novim uvjetima. Iako je Vlada donijela niz mjera za pomoć tvrtkama, poduzetnicima i radnicima, neophodno je da, uz dodatne mjere za pomoć gospodarstvu, donese barem okvirni plan postupnog ublažavanja mjera. Rok primjene mjera koje su trenutno na snazi je 18. travanj, a mi još uvijek nemamo niti približan odgovor na pitanje što nakon toga slijedi“, kazao je Skoko.

Kako je dodao, šteta koja je do sada počinjena ne može se popraviti, dok je njezine dugoročne posljedice moguće ublažiti upravo hitnim pokretanjem gospodarstva. Kada je pak riječ o dodatnim mjerama za pomoć gospodarstvu, Skoko podsjeća na niz prijedloga koje Vlada još uvijek nije prihvatila. „Uz zabrane zapošljavanja i druge rezove u javnom sektoru, plaćanje PDV-a po naplati potrebno je uvesti dugoročno, umjesto samo za vrijeme krize. Poduzetnike treba rasteretiti i parafiskalnih nameta te dobrovoljnih članstava u beskorisnim udrugama. Također je potrebno dogovoriti povoljnije modele moratorija na kredite i leasinge, otpisati građanima komunalnu naknadu, sniziti HRT-ovu pretplatu, ukinuti namete koje građani plaćaju u okviru cijene vode, a sve te uštede potom usmjeriti u pomoć skupinama građana koje će zbog ove krize biti socijalno najugroženije“, zaključio je Skoko.