Marijana Puljak: "Prostorno planiranje poligon je besramne političke trgovine

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

ZAGREB, 8. veljače 2020. – „Istina je da je prostorno planiranje u Hrvatskoj poligon besramne političke trgovine i korupcije i da Zagreb u tome nije usamljen slučaj. Dok Milan Bandić guši zelene zone i centar grada, crta, prekraja i pogoduje HDZ-u u zamjenu za ruke u Gradskoj skupštini, istovremeno to već godinama želi učiniti i političko vodstvo Splita“, poručila je u subotu predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, komentirajući priopćenje Grada Zagreba o izmjenama i dopunama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana.

Kriminalno loših urbanističkih odluka koje su rezultat isključivo neodgovorne politike motivirane gramzivošću vladajućih političara, smatra Puljak, nije lišen ni ostatak zemlje. „Istina je da su rezultat takvih gnjusnih trgovina gradovi bez odgovarajuće infrastrukture, pristupnih cesta, škola i parkova. Istina je da živimo u kvartovima betona i asfalta, gledamo kako se uništavaju zelene i javne površine i svjedočimo trajnom uništavanju šanse za smislenim razvojem i napretkom“, rekla je Puljak, podsjećajući da bi prostor trebao pratiti viziju razvoja grada, koja mora biti vođena potrebama građana, a ne interesnih skupina.

 Kako je istaknula, istina je da je u Zagrebu, kao i u Splitu, na djelu uzurpacija javnog prostora, s ciljem pogodovanja odabranim i korisnim pojedincima i političkim sponzorima. Planovi za dugoročni razvoj gradova nisu vidljivi niti u tragovima, što se najviše očituje kroz izostanak bilo kakvih stručnih argumenata za stihijske izmjene u prostoru. „Kada je riječ o Splitu, posljednji GUP donesen je 2006. godine. Od tada je doživio desetine izmjena. Zadnji pokušaj bivšeg SDP-ovog gradonačelnika bio je 'izbušiti' ga s 500-tinjak točkastih izmjena. Kao što sada u Zagrebu žestoko reagiraju stručnjaci, oporbeni političari i javnost, reagirali su i tada u Splitu, buneći se protiv dugoročno neodrživih rješenja te zanemarivanja ključnih problema i bilo kakvih javnih i društvenih potreba. Nasreću, taj je pokušaj propao, ali aktualna osovina HDZ-Kerum još se nije dogovorila kako podijeliti plijen i prekrojiti grad u svoju korist“, upozorila je Puljak.

 Iako je procedura donošenja prostornih planova strogo definirana, najveća odgovornost u ovakvim slučajevima pripada gradonačelnicima i političarima koji u gradskim tijelima vlasti svojim glasovima utječu na donošenje odluka. „Istina je da smo se do sada nebrojeno puta uvjerili u koliko mjeri velik broj njih radi suprotno od interesa građana pa se nadamo da će se građani svaki put, bez obzira je li riječ o Zagrebu, Splitu ili nekom trećem gradu, glasno pobuniti, ako ne odmah, onda na idućim izborima“, zaključila je predsjednica stranke Pametno.