Nedopustivo je da se udruge koje se bave djecom s poteškoćama u razvoju osnivaju i rade bez nadzora struke

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

PAMETNO O OSNIVANJU I RADU UDRUGA

Stranka Pametno reagirala je danas na zabrinjavajuće događaje u kojima su žrtve djeca s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji

Split, Zagreb, 20. ožujka 2017. – Posljednjih tjedana javnost je suočena s medijskim izvješćima o zabrinjavajućim događajima u društvu kojima su žrtve bila djeca s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji, navode u stranci Pametno i ističu dva najnovija primjera. Danijela Ninčević je spornim programom Svjetskog dječjeg parlamenta uspjela ući u privatne vrtiće i jednu zagrebačku školu, bez da je projekt odobren od resornog ministarstva, kao i lažni humanitarac Slaven Vujić, koji je pod krinkom skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju izvlačio novac od roditelja za usluge koje nije pružio, pritom se ogriješivši o struku.

– Odgovornijima od navedenih pojedinaca smatramo državu i sustav kontrole resornih ministarstava koji je u potpunosti zakazao. U Hrvatskoj ima oko 57.000 udruga, od kojih je značajan broj udruga osnovan za rad s najmlađom populacijom koja ima teškoće u razvoju i zdravstvene teškoće – kaže Jacqueline Bat, članica Pametno Zagreb i nastavlja – Roditelji djece s poteškoćama u razvoju često se obraćaju takvim udrugama, neki ih i sami osnivaju, ne bi li svojoj djeci omogućili terapije koje nedostaju jer zdravstveni, socijalni i obrazovni sustav u tom smjeru u našem društvu je još uvijek jako nerazvijen, a ako i postoje, na terapije se dugo čeka. Istodobno, ne postoje kontrolni mehanizmi kojima bi se nadzirao rad, stručnost i financiranje takvih udruga koje se bave upravo našom najmlađom populacijom.

Stoga stranka Pametno poziva Vladu RH da hitno krene u izradu okvira za rješavanje ovih problema i konkretno predlažu: osnivanje nacionalnog referalnog centra za dijagnostiku autizma, izradu jedinstvenog dijagnostičkog okvira za PAS te osnivanje povjerenstva za stručni i financijski nadzor udruga koje djeluju u području obrazovanja i socijalne skrbi.

– Smatramo kako je zaštita ranjivih skupina od državnog interesa, osobito djece s poteškoćama u razvoju, zaključuju u Pametno te dodaju – Očekujemo promptno osnivanje povjerenstva za nadzor kvalitete usluga i poslovanja udruga koje razvijaju programe na ovom području, od kojih su pojedine, kako pokazuju pokrenute kriminalističke obrade, djelovale suprotno zakonima.

Foto izvor: udruge.gov.hr