Pametno o besplatnim udžbenicima: 'Nema besplatnog ručka'

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 3. srpnja 2018. – Besplatne knjige za splitske osnovce, da ili ne, sve ili samo dio? Na ovo pitanje kao i na brojne, roditeljima i djeci nejasne, najave „besplatnih knjiga“ iz Grada i Županije, osvrnuli su se vijećnici stranke Pametno, Jakov Prkić i Ante Renić.

- Djeca će dobiti samo udžbenike i to one za obavezne predmete, a radne bilježnice neće. Uopće nema logike u ovoj odluci – kaže Jakov Prkić, gradski vijećnik Pametno i pojašnjava - Školsku godinu 2018/2019 radit će se s istim udžbenicima koji su vrijedili i prethodne četiri godine dok će se za školsku godinu 2019/2020 vjerojatno tiskati novi udžbenici. Dakle, udžbenici koje će naši osnovci dobiti besplatno nakon završetka predstojeće školske godine ići će u reciklažu. Sve ove godine mojih dvoje djece mahom su koristili udžbenike koje je već koristio netko prije njih. To i jest smisao udžbenika, za razliku od radnih bilježnica, da ih se koristi što duži vremenski period. Radne bilježnice se popunjavaju i treba ih iznova kupovati svake godine. A svatko od nas, tko ima iskustva s kupovinom udžbenika i radnih bilježnica, zna da je omjer troška otprilike pola pola, ovisno o izdavaču i razredu kojeg učenik pohađa. Zato će ova mjera ići samo u korist velikih izdavača i trgovaca koji će se riješiti knjiga sa skladišta, nikako u korist roditelja i djece.

- Ništa nije besplatno i naši sugrađani toga moraju biti svjesni – dodaje Ante Renić, županijski vijećnik Pametno, također roditelj dvoje osnovaca i kaže - Država na godišnjoj razini kroz poreze, prirez i druge razne dadžbine prosječnoj hrvatskoj obitelji uzme oko 150.000 kuna. Mi istovremeno za to dobivamo loše zdravstvo, sporo i korumpirano pravosuđe, neopremljenu policiju i vatrogasce, ukratko svaka javna usluga je skupa i na jako niskom nivou. I onda još netko ima obraza dijeliti „besplatne“ knjige. Ovi udžbenici nisu uopće besplatni nego su preplaćeni. Strukture na vlasti trebaju smanjiti državni aparat pa će moći sniziti i poreze. A tada nam neće trebati „besplatne“ knjige, svi ćemo imati dobar standard i moći ćemo ih kupiti i bez te velikodušne pomoći.

Uz obrazloženje zašto ovo nije dobra, a ni besplatna mjera, Prkić i Renić predlažu ideju vaučera.

- Neka Grad i Županija roditeljima daju novčani bon ili vaučer kojeg mogu iskoristiti za kupnju radnih bilježnica ili pak pribora. Tako roditelji mogu sami izabrati što će kupiti; radne bilježnice, pribor, udžbenike za izborne predmete ili udžbenike iz antikvarijata. Mi koji financiramo državu zaslužujemo konkretne, a ne kozmetičke mjere pomoći, umjesto da samo nakladnici knjiga imaju koristi – zaključuju u Pametno. 

Foto: DalmacijaPlus.hr