Plan za spas Marjana nije ni na vidiku

Split, 7. prosinca 2019. – Podjelom sadnica građanima i simboličnim kićenjem osušenog bora, stranka Pametno u subotu je na Prvoj vodi upozorila na alarmantno stanje Park - šume Marjan. „ Želimo još jednom ukazati na nezampaćenu neodgovornost i nehaj kojom su ova gradska vlast i Javna ustanova za upravljanje Park - šumom Marjan doveli šumu na rub uništenja istovremeno kršeći Zakon o šumama i Zakon o zaštiti prirode. Zbog dnevno-političkih igara vladajuće koalicije HDZ-a i HGS-a s gradonačelnikom Oparom na čelu Park šuma Marjan već godinu dana nema program gospodarenja šumom, a bez njega nema ni plana sadnje i obnove šume.“ izjavila je gradska vijećnica stranke Pametno Kristina Vidan.

 Istovremeno je u Paradox baru otvorena izložba fotografija pod nazivom „Marjan kakav je nekad bio“. U okviru izložbe koja traje do subote, 14.prosinca, mogu se razgledati fotografije Marjana prije pošasti s potkornjakom, koje su stranci Pametno prethodnih dana slali građani. „ Nakon što je ovlašteni šumar Javna ustanova Park- šuma Marjan prijavio pojavu nove vrste potkornjaka, postavlja se pitanje što je s dosadašnjim sustavom monitoringa i praćenja populacije potkornjaka u šumi? Zapisnici sa Stožera civilne zaštite Grada Splita se ne dostavljaju vijećnicima, a šuma vidno propada. Stoga apeliramo da se hitno osigura zakonski okvir potreban za donošenje plana za spas Marjana.“ rekao je gradski vijećnik stranke Pametno Nenad Uvodić, istaknuvši da ga posebno zabrinjava to što rješenja, kao ni odgovornosti, nema ni na pomolu.

 Iz stranke Pametno su ovom prilikom zahvalili svim građanima na slanju fotografije Marjana te im na taj način omogućili stvaranje ove izložbe.