Porezi postaju sve kompliciraniji, njihovo administriranje sve skuplje, a upravljanje državom sve jadnije

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Zagreb, 26. srpnja 2019. – Ovo je četvrti krug porezne reforme u tri godine Vlade. Što nas čeka nakon devetog kruga, pitaju se u stranci Pametno.

- Novi krug porezne reforme Vlade ne donosi željeno smanjenje PDV-a osim u manjem segmentu za ugostitelje. U prethodnom valu su im dignuti porezi, sad smanjeni i nikom ništa. Rastrošna država nužno treba prihode, a u njima je najizdašniji prihod upravo PDV.  Na troškovnoj strani središnjeg proračuna i dalje nema napretka, nema smanjenja troškova države jer bi to bila politički nemoguća misija u zadnjoj godini mandata, a prve tri godine mandata su potrošene na ljudske i gospodarske afere. Što onda napraviti u zadnjoj godini pred izbore? Nastavak porezne reforme. Smanjiti što si prije povećao i zakomplicirati ionako komplicirani porezni sustav, kaže Maja Vehovec, podpredsjednica stranke Pametno.

Novi val porezne reforme donosi jednu čudnu mjeru poreznog rasterećenja vezanu za dob poreznog obveznika, ocjenjuju u stranci Pametno.  Ona se odnosi na „osobe mlađe od 25 godina da se kompletno oslobode poreznih obveza, a za one od 26 do 30 godina oslobođenje će iznositi 50 posto". Navedeno je da su tome razlog demografske promjene odnosno iseljavanje mladih iz Hrvatske. To je naravno tvrdnja iz prsta ili tzv. odokativna tvrdnja, jer za sada ne postoji studija koja potvrđuje da će takva mjera zaustaviti iseljavanje mladih. To je mjera donesena napamet i ima politički demagošku motivaciju prema mladoj populaciji, kažu u stranci Pametno. Smatraju da se mladi neće zbog te mjere odlučiti ostati u Hrvatskoj. Zašto? Jednostavno zato što svi ostali troškovi poslovanja zbog parafiskalnih nameta, namještenih javnih nabava, često nemogućeg ponašanja administracije, političkih, rođačkih i geografskih umrežavanja uništavaju šanse mladima i mogućnost ostvarenja zdrave konkurencije.

- Takva porezna mjera okrenuta prema dobi obveznika je duboko nepravedna. Zašto ne plaćati porez do 25 godina starosti, pa plaćati 50% poreza sa 26 godina starosti  i zašto izgubiti tu povlasticu u 31 godini života? Imamo li proračun učinaka? Nemamo. Hoćemo li imati iseljavanje nakon 31 godine starosti? Ne znamo. I sada smo imali iseljavanje čitavih obitelji u tridesetim i zrelim četrdesetim godinama. Hoćemo li imati povratak mladih u Hrvatsku zato što imaju manji porez za određeno vrijeme - kaže Maja Vehovec i dodaje -  Ono što je sigurno ova porezna mjera je administrativno komplicirana i nepravednija u odnosu na druge dobne skupine. Zar oni prestaju biti mladi kad navrše 31. godinu života? Zar prestaje njihova mobilnost pa će ih netko prikovati u zemlji u kojoj su do jučer imali niže poreze zato što stare pa trebaju plaćati više poreze? Dok se rezultati ove mjere provjere već će proći parlamentarni izbori, a vlada koja tada bude formirana glatko će ovu mjeru ukinuti do novih izbora. I onda ćemo krenuti od početka.

Drugi dio porezne reforme odnosi se na povećanja poreza na slatka pića i povećanje trošarine na cigarete i alkohol. Tu mjeru je tražio Ministar Kujundžić vjerojatno smatrajući da će se povećanje tih prihoda prebaciti u njegov financijski duboko nesređeni sektor. O tome ne postoji za sada službena informacija. Puno puta do sada su poskupljivale cigarete i alkohol pa nismo smanjili, a kamoli riješili dugova u zdravstvu, a nismo niti smanjili bitno broj pušača i alkoholičara. Cjenovna mjera na njih ne djeluje. Obrazovne i društvene kampanje djeluju.

Kratkoročno sve promjene u neoporezivi primicima i ostalim naknadama za podmirenje troškova izgledaju pozitivno ako se izuzme činjenica da one pojedinačne samo dalje kompliciraju porezni sustav, a nikako ga ne pojednostavljuju.

- Sve u svemu ovo je najskromniji porezni val reforme do sada, ali sigurno najnepravedniji u odnosu na interese svih građana i poduzetnika. Porezi postaju sve kompliciraniji, njihovo administriranje sve skuplje, a upravljanje državom sve jadnije – zaključuje Maja Vehovec