Puljak o presudi Sanaderu: "Hrvatski pravosudni sustav sporiji je od Hrvatskih željeznica"

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Aktualnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju nemoguće je doživjeti izvan šireg društvenog konteksta u kojem predstavlja samo još jedan čvrst dokaz da je hrvatski pravosudni sustav traljav, loš i neučinkovit te da mu je temeljita reforma neophodna. Sporiji je od Hrvatskih željeznica, a pravdu u ovoj zemlji gotovo je nemoguće dočekati. Poručila je to predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak u povodu donošenja nepravomoćne presude kojom su Sanader i Hernadi proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL. Podsjetimo, bivši premijer osuđen je na šest godina zatvora, dok je Hernadi dobio dvije godine.

 Kako ističe Puljak, poruka koja se ovim sudskim postupkom i presudom šalje potpuno je obeshrabrujuća. Od same afere prošlo je toliko vremena da je bivši premijer u međuvremenu čak uspio pridobiti simpatije dijela javnosti, a za ishod suđenja danas je malo koga briga. „Cjelokupan tijek i ishod ovog suđenja, kao i ostalih procesa protiv Ive Sanadere imaju brojne negativne posljedice. Ova se država očito nije u stanju na odgovarajući način obračunati s najvećim korupcijskim aferama u razumnom vremenskom roku. Što onda uopće mogu očekivati građani, koji se s korupcijom susreću na razinama koje je još teže iznijeti na vidjelo i dokazati?“, upitala je Puljak.

 Ivo Sanader, kako je naglasila, najviše je rangirana osoba optužena za korupciju i u javnosti se ovako samo učvršćuju dojam nemoći i percepcija da ne znamo i ne možemo bolje, da je nemoguće riješiti postojeće stanje i da se s nepravdom možemo samo pomiriti ili odavde otići. Kroz proteklih deset godina, pojasnila je predsjednica Pametnog, već se zaboravilo što se sve bivšem premijeru stavlja na teret pa nitko više ne može nabrojati sve afere u koje je bio umiješan, druge aktere koji su zajedno s njim sudjelovali u pljačkanju države, niti reći koji je ishod provedenih sudskih postupaka.  

 „Građani su do danas zaboravili početke Sanaderovog kraha, bježanje u automobilu preko granice, političku elitu u sudnicama, ali i činjenicu da smo kao društvo, nakon što je uhićen, optimistično očekivali da će svi akteri snositi odgovarajuće posljedice za svoja (ne)djela i da će se korupcija koja je duboko ukorijenjena na svim razinama društva, konačno početi raščišćavati od samog vrha“, rekla je Puljak, zaključivši da je nužno uvesti pravnu sigurnost i pronaći način da se vrati povjerenje građana u pravosuđe.