Sukob se rješava razgovorom

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

PAMETNO OBILJEŽILO DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Dan ružičastih majica postao je simbol borbe protiv nasilja među djecom, ali stvarno rješenje krije se u prevenciji i sustavnoj edukaciji svih dionika, i djece i roditelja i učitelja, ističu u stranci Pametno

Split, 22. veljače 2017. – Prošlog tjedna Hrvatski sabor usvojio je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji će se uvijek obilježavati zadnje srijede u veljači. Tim povodom danas je stranka Pametno pozvala na konstantnu aktivnost u prevenciji vršnjačkog nasilja i potrebu sustavne edukacije stručnjaka, roditelja i djece.

– Nasilje je nažalost ponekad način izražavanja kod djece koja su nesposobna kvalitetnim vođenjem razgovora riješiti probleme. Djeca teško prepoznaju nasilje, naročito ako nije fizičko i ne mogu mu se samostalno suprotstaviti. Udarce i vrijeđanje smatraju normalnima, što je apsolutno neprihvatljivo. Zato cijeli sustav, od obitelji do učitelja i stručnog osoblja, nikako ne smije dopustiti da nasilje živi u našem društvu, u školama i na dječjim igralištima. Nasilje treba prepoznati i zaustaviti te razvijati kulturu dijaloga i povezivanja kroz nenasilnu komunikaciju – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu grada Splita i dodaje –

Danas nažalost nema sustavne provedbe prevencije vršnjačkog nasilja, sve se svodi na entuzijazam nekoliko udruga u provođenju povremenih projekata. UNICEF-ov program „Stop nasilju među djecom” u deset godina provedbe, 2003 – 2012, prepolovio je nasilje među djecom, u školama koje su u njemu sudjelovale. Iako pohvaljen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, isto nije osiguralo njegovo daljnje provođenje, niti uvođenje u kurikulum. Zato će Pametno uvesti programe prevencije nasilja, sustavne edukacije stručnjaka koji rade s djecom i roditelja u splitske škole. Djecu treba učiti razgovoru, aktivnom slušanju i rješavanju problema mirnim putem od malih nogu. To se može provesti kazališnim igrama, debatnim klubovima, medijacijom te brojnim drugim metodama, ovisno o dobi i potrebama djece. Cilj nam je smanjiti brojku od više stotina intervencija policije u školskim dvorištima, na godišnjoj razini.

Prevencija kroz edukaciju roditelja, djece i učitelja, pravovremeno prepoznavanje i zaustavljanje nasilja te kvalitetan rad s djecom s problemima u ponašanju i njihovim obiteljima, alati su za stvaranje Splita bez nasilja. Pametno će to ostvariti.