Uozbiljimo rad Komisije za urbanizam

×

Poruka greške

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/marijana/public_html/pametno/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int u element_children() (red 6618 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/marijana/public_html/pametno/includes/common.inc).

Split, 9. ožujka 2018. – Nakon što su članovi Komisije za urbanizam Grada Splita dobili poziv za 3. sjednicu, s tek jednom točkom Dnevnog reda, "Prijedlog Odluke o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja priobalnog područja Trstenik-Radoševac", oglasila se stranka Pametno. Smatraju kako Komisija nema smisla postojati ako će tako raditi, posebno u situaciji u kojoj se nalazi urbanizam Grada Splita. 

Zadatak Komisije za urbanizam je sagledavanje ukupnog stanja u urbanizmu Grada Splita, odnosno Komisija daje mišljenja, prijedloge i primjedbe na prijedloge akata prostorno planske dokumentacije u fazi pripreme nacrta prijedloga akata iz nadležnosti Gradskoga vijeća, odnosno prije utvrđivanja prijedloga od strane Gradonačelnika. Iste ovlasti Komisija ima i nakon utvrđivanja prijedloga od strane Gradonačelnika koji se dostavlja Gradskom vijeću.

Stoga je Renato Čupić, gradski vijećnik stranke Pametno i član navedene Komisije, predložio još 9 točaka dnevnog reda, s naglaskom i na točku na Gradskom vijeću o cjelokupnom stanju urbanizma. Svoj je prijedlog uputio članovima Komisije i gradskim službama, a isti sadrži:

1. Izmjene i dopune DPU-a sjeveroistočno od raskrižja ulica Bruna Bušića i Poljičke ceste
i. Izvješće o javnoj raspravi (trenutno stanje, osvrt), Zakonske osnove javne rasprave i rokovi
ii. Razgovor s investitorom

2. Plaže u Gradu Splitu i strategija Grada
i. Uključivanje Grada Splita u natječaje (ne odgovara istini da Grad Split ne sudjeluje u poduzetništvu)

Stanouprava je na tržištu; Splitska obala ima koncesiju na Zapadnu obalu 20 godina, upravlja parkiralištem na Trgu Franje Tuđmana; Bačvice plaža (49% Grad Split) ima koncesiju na Bačvicama; Split parking upravlja većinom parkinga; Grad Split je investitor na žnjanskom platou i bit će vlasnik objekata. Najavljeno je da se Turistička palača više neće ponoviti. Hoćemo li i tamo svaku uvalu dati pojedinačno poduzetniku?

3. Pješačke zone u istočnim kotarima
i. Kako se ide prema istoku tako se gube pješačke zone po kotarima (Trstenik, Mertojak, Žnjan, Brda, Neslanovac, Dragovode, Mejaši, Dračevac, Bilice …)
ii. Plan za pješačke zone i biciklističke staze – natječaj?

4. Nadvožnjak Mertojak – Visoka
i. Izgubljena veza jubilarnih 30 godina - problematika i plan, uvid u dokumentaciju

5. Rezervirana parking mjesta
i. Grad Split od 2018. godine nije produžavao ugovore jer će ih prepustiti Split parkingu
ii. Mjesta su i dalje, iako slobodna, obilježena svom signalizacijom, građani ni ne znaju da ih mogu koristiti
iii. Osim Gradonačelnika i Službe Grada Splita su davale odobrenja, molimo na uvid sva mjesta i sve ugovore, bilo kojim načinom potpisana

6. Očišćene plohe na Spinutu
i. Što se događa? čije su ovo intervencije? Vlasnik jednog dijela jedne čestice je i Grad Split
ii. Uvid u dokumentaciju

7. Ilegalna odlagališta otpada – TTTS i ostala
i. Vlasništvo čestica – uvid u dokumentaciju
ii. Prijava na fondove

8. Dozvola za West gate, dodatnih 10 etaža – uvid u svu dokumentaciju
i. Grad Split je već imao rasprave s Ministarstvom koje je dopustilo nered na žnjanskom platou i tradicionalne trokatnice betonske gradnje na Marjanu te je u tim slučajevima reagirao i zaštitio Grad
ii. Prema postojećoj dokumentaciji stručne službe Grada nisu 2 puta dopuštale izgradnju da bi ministarstvo na kraju opet dopustilo. Najviše zbog dokumenta prethodnog gradonačelnika iz travnja 2017. godine, potpisanog kad izmjene u GUP-u nisu prošle. Stručne službe Grada i tada su izjavile kako je taj dokument neobvezujući
iii. Stanovnici Kmana imaju ogromnih problema s parkingom već sada, nakon jednog nebodera. Što će biti nakon drugoga?

9. Pripreme za GUP – Gradonačelnik je najavio izmjene i dopune u ovih 6 mjeseci
i. Hoće li nam iz vedra neba udariti na sjednicu izmjene i dopune GUP-a ili je već dio dokumentacije spreman

Uz već najavljenu točku žnjanskog platoa poseban osvrt na ceste: plan spajanja s Putem Žnjana i Radoševca te izvješće o trenutnom stanju Puta Žnjana, Lovrinačke, pješačkog spoja Lovrinačka-žnjanski plato.

Za sve točke, zaključuje Čupić, potrebno je donijeti zaključke i prijedloge, zatražiti točku na Gradskom vijeću o stanju urbanizma u Gradu Splitu te iznijeti sve zaključke.